lista lecţiilor


Revoluţia Cognitivă
Lecţia 0 - Introducere
Lecţia 1 - Familia umană
Lecţia 2 - Revoluţia Cognitivă
Lecţia 3 - Viaţa în Epoca de Piatră
Revoluţia Agricolă
Lecţia 4 - Potopul uman
Lecţia 5 - Marea păcăleală..
Lecţia 6 - Construind piramide
Lecţia 7 - Nu e dreptate în istorie
Unificarea umanităţii
Lecţia 8 - Direcţia istoriei
Lecţia 9 - Viziuni imperialiste
Lecţia 10 - Legea religiei
Revoluţia Ştiinţifică
Lecţia 11 - Descoperirea ignoranţei
Lecţia 12 - Ştiinţa şi imperialismul
Lecţia 13 - Crezul capitalist
Lecţia 14 - Revoluţia Industrială
Lecţia 15 - O revoluţie permanentă
Lecţia 16 - Fericirea modernă
Lecţia 17 - Sfârşitul omenirii

duminică, 1 mai 2016

Ce vom face cu miliardele de oameni inutili?
Dr. Harari, autorul best-seller-ului international "Sapiens - O scurtă istorie a omenirii" (carte ce va apărea în curând şi în România la editura Polirom), deschide ceremonia forumului Eco 20130 din Coreea cu o remarcă tulburătoare despre viitorul inteligenţei artificiale

Oamenii au doar două abilităţi de bază: fizice şi cognitive. Atunci când maşinile ne-au suplimentat şi apoi înlocuit capacităţile fizice, omenirea a migrat spre domenii care solicită capacităţile cognitive. Dacă Inteligenţa Artificială va depăşi omenirea în capacităţi cognitive, vom rămâne fără un domeniu de rezervă.... În secolul 19, revoluţia industrială a creat clasa muncitoare urbană. Acum, în secolul 21, ne apropiem de un alt fel de revoluţie industrială care va duce la apariţia unei clase ... nemuncitoare, oameni a căror experienţă va fi complet irelevantă în lumea nouă. Aceasta va duce probabil la cea mai importantă întrebare a secolului 21, ce vom face cu miliardele de oameni care devin inutili? se întreabă dr. Harari.

Un exemplu din domeniul medical: Watson, un doctor bazat pe inteligenţă artificială va putea produce diagnostice bazate pe date medicale nenumărate într-un mod mult mai eficient decât un medic, va putea avea acces nelimitat la istoria noastră medicală. Un medic are nevoie de zeci de ani pentru a acumula cunoştinţe şi experienţă. Watson, pe de altă parte, va crea nu numai unul ci un număr infinit de doctori accesibili oricând şi oriunde. Nu numai asta, dar accesul la datele medicale va încălca bariera sferei private. Dacă oamenilor li se va da posibilitatea de a alege între sănătate şi protecţia sferei private, ei vor alege cel mai probabil sănătatea.

O scurtă descriere a cursului

- ce este religia?

- ce este un imperiu?

- ce sunt de fapt banii?

- au devenit oamenii mai fericiţi pe parcursul trecerii timpului?

- ce s-a întâmplat cu toate celelalte specii umane de pe Pământ?

- ce a adus cu sine răspândirea speciei noastre, Sapiens, pe Pământ?

- de ce sunt bărbaţii superiori femeilor în aproape toate societăţile cunoscute?

- care este viitorul probabil al omenirii în secolul 21 şi dupa aceea?


găsiţi aici sinteze si note de curs pentru cursul online O scurta istorie a omenirii de Dr. Yuval Noah Harari. Cursul este o sinteză a marilor etape ale istoriei, şi răspunde la multe întrebări tulburatoare despre natura umană.

Bloguri, Bloggeri si Cititori