lista lecţiilor


Revoluţia Cognitivă
Lecţia 0 - Introducere
Lecţia 1 - Familia umană
Lecţia 2 - Revoluţia Cognitivă
Lecţia 3 - Viaţa în Epoca de Piatră
Revoluţia Agricolă
Lecţia 4 - Potopul uman
Lecţia 5 - Marea păcăleală..
Lecţia 6 - Construind piramide
Lecţia 7 - Nu e dreptate în istorie
Unificarea umanităţii
Lecţia 8 - Direcţia istoriei
Lecţia 9 - Viziuni imperialiste
Lecţia 10 - Legea religiei
Revoluţia Ştiinţifică
Lecţia 11 - Descoperirea ignoranţei
Lecţia 12 - Ştiinţa şi imperialismul
Lecţia 13 - Crezul capitalist
Lecţia 14 - Revoluţia Industrială
Lecţia 15 - O revoluţie permanentă
Lecţia 16 - Fericirea modernă
Lecţia 17 - Sfârşitul omenirii

vineri, 19 decembrie 2014

Introducere în istoria omenirii

Bine ai venit la cursul Istoria prescurtată a omenirii.


Acest curs este predat de Dr. Yuval Noah Harari de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, şi oferă o imagine de ansamblu asupra întregii istorii umane, de la apariția omenirii în estul Africii acum aproximativ 2,5 milioane de ani până la revoluțiile tehnologice și politice ale secolului 21, care pot duce la dispariția omenirii.

În urmă cu aproximativ două milioane de ani, strămoșii noștri erau animale lipsite de importanţă care trăiau într-un colț al Africii. Impactul lor asupra lumii nu era mai mare decât cel al gorilelor sau zebrelor. În ziua de astăzi însă, oamenii sunt răspândiţi peste tot în lume, şi sunt cel mai important animal. Însăşi viitorul vieții pe pământ depinde de idealurile și comportamentul speciei noastre. Cursul explică modul în care noi oamenii am cucerit planeta, precum și modul în care acest proces a schimbat climatul, precum şi societatea, corpurile și mințile noastre. La sfârșitul cursului vei câştiga nu numai o privire de ansamblu asupra istoriei speciei umane, dar de asemenea vei avea câteva răspunsuri la întrebări esenţiale ale istoriei:

  • Ce este religia ?
  • Ce este un imperiu ?
  • Ce sunt banii ?
  • Ce este ştiinţa ?
  • Ce este capitalismul ?
  • De ce în aproape toate societățile umane femeile au fost inferioare bărbaților ?
  • Are istoria o direcție ?
  • Au devenit oamenii mai fericiți pe măsură ce istoria a progresat ? şi
  • Care este viitorul probabil al omenirii ?


Aceste promisiuni sunt foarte ambițioase, și Dr. Yuval promite că va fi şi superficial și foarte controversat. Superficial deoarece istoria omenirii este foarte complexă, și orice încercare de a oferi un curs complet de istorie umană în doar 20 de lecții va ignora obligatoriu multe detalii. După 20 de lecții vei avea o imagine completă în minte, care va fi însă mai mult o caricatură, vei putea aprofunda fiecare subiect urmând alte cursuri sau citind mai multe cărţi.


Acest curs va fi deasemenea şi controversat, pentru că reprezintă modul subiectiv în care Dr. Yuval a înţeles istoria, și nu modul în care toți istoricii înțeleg istoria, asta pur şi simplu pentru că nu există o istorie obiectivă, acceptată de toate departamentele de istorie. Dacă ai ruga zece istorici să predea acest curs, vei avea zece variante foarte diferite ale istoriei lumii și a omenirii. Dr. Yuval speră că în timp ce asculţi aceste prelegeri, nu le vei vedea ca adevărul absolut despre natura umană și trecutul său, ci mai mult ca o invitație personala la a gândi şi explora istoria.

 Dr. Yuval Noah Harari
Câteva detalii despre curs: fiind un curs introductiv de istorie, el nu necesită cunoștințe anterioare. De asemenea, nu sunt obligatorii lecturi suplimentare.
Dr. Yuval a scris o carte foarte populară în lumea vestică numită “O istorie prescurtată a omenirii” (A Brief History of Humankind) , publicată în octombrie 2013 în germană. Există şi o versiune în limba engleză, și versiunile în multe alte limbi: spaniolă, franceză, chineză au apărut în toamna anului 2014. O traducere în limba română nu există încă va apărea în cadrul colecţiei "Historia" (01 feb. 2015):

• Yuval Noah HarariSapiens. Scurtă istorie a omenirii (traducere de Adrian Şerban), o sinteză captivantă inclusiv pentru publicul larg, ce reface parcursul lui homo sapiens de la apariţia sa pînă astăzi

Cartea nu e însă esențială pentru înţelegerea cursului. Tot aşa nu există teme, singura tema cu adevarat importantă este ca cititorul să analizeze ceea ce aude. Gândiți-vă la întrebările pe care le pune cursul, discutaţi-le cu prietenii și familia, provocaţi-i la gândire.


Adresa cursului la universitatea online Coursera este: A Brief History of Humankind, cursul are subtitrări în limba româna. După ce s-au discutat şi aceste detalii, istoria omenirii poate începe:

Lecţia I Familia Umană


Nota traducătorului: acest site, accesibil la adresa www.istoria-omenirii.info, se doreşte a fi o sursă de informare publică. Prezintă notele cursului de istorie în limba română şi este inspirat după blog-ul MOOC al lui Louis Charente (în limba engleză). Cursul este tradus şi adaptat cu acordul autoarei în limba română de Călin Uioreanu, unul dintre zecile de mii de cursanţi de la universitatea online CourseraLecţiile sunt mult mai mult decât ce înţelegem în mod normal prin istorie, văzută nedrept deseori ca o banală înşiruire de date şi evenimente fără înţeles. De sub masca unor lecţii de istorie răzbate un mesaj care rezonează profund cu întrebări fundamental umane, şi o viziune macro-istorică revoluţionară. De asemenea, traducătorul speră că lecţiile vor risipi prejudecăţi asimilate poate de multe ori fals în şcoală şi vor demola limitări plantate uneori greşit în mintea noastră. Munca de traducere a fost un serviciu pentru cei însetaţi de cunoaştere, o strădanie benevolă şi voluntară care a durat luni bune.
Cu afecţiune, traducătorul vă urează spor la citit!


O scurtă descriere a cursului

- ce este religia?

- ce este un imperiu?

- ce sunt de fapt banii?

- au devenit oamenii mai fericiţi pe parcursul trecerii timpului?

- ce s-a întâmplat cu toate celelalte specii umane de pe Pământ?

- ce a adus cu sine răspândirea speciei noastre, Sapiens, pe Pământ?

- de ce sunt bărbaţii superiori femeilor în aproape toate societăţile cunoscute?

- care este viitorul probabil al omenirii în secolul 21 şi dupa aceea?


găsiţi aici sinteze si note de curs pentru cursul online O scurta istorie a omenirii de Dr. Yuval Noah Harari. Cursul este o sinteză a marilor etape ale istoriei, şi răspunde la multe întrebări tulburatoare despre natura umană.

Bloguri, Bloggeri si Cititori