lista lecţiilor


Revoluţia Cognitivă
Lecţia 0 - Introducere
Lecţia 1 - Familia umană
Lecţia 2 - Revoluţia Cognitivă
Lecţia 3 - Viaţa în Epoca de Piatră
Revoluţia Agricolă
Lecţia 4 - Potopul uman
Lecţia 5 - Marea păcăleală..
Lecţia 6 - Construind piramide
Lecţia 7 - Nu e dreptate în istorie
Unificarea umanităţii
Lecţia 8 - Direcţia istoriei
Lecţia 9 - Viziuni imperialiste
Lecţia 10 - Legea religiei
Revoluţia Ştiinţifică
Lecţia 11 - Descoperirea ignoranţei
Lecţia 12 - Ştiinţa şi imperialismul
Lecţia 13 - Crezul capitalist
Lecţia 14 - Revoluţia Industrială
Lecţia 15 - O revoluţie permanentă
Lecţia 16 - Fericirea modernă
Lecţia 17 - Sfârşitul omenirii

luni, 23 februarie 2015

Lecţia XVII - Sfărşitul lui Homo sapiens

Sfârșitul lui Homo sapiens
credit TECHINFOPLUZ
În ultima lecţie din cursul de istorie al umanității, Dr. Hariri va discuta despre viitor și despre sfârșitul probabil al lui Homo Sapiens. De-a lungul ultimelor decenii, oamenii au început să denatureze şi să modifice legile selecției naturale, legi care au guvernat viața pe Pământ pentru ultimele patru miliarde de ani. Tehnologii noi, cum sunt ingineria genetică și nanotehnologia ne oferă abilităţi fără precedent de a modela nu numai lumea din jurul nostru, dar de asemenea corpul, personalitatea și dorințele noastre. Cum va influența aceasta societatea și cultura? Stie oare cineva încotro ne îndreptăm? Care este viitorul probabil al omenirii?
În lecţia a XVII-a, Dr. Harari adresează întrebările de mai sus. Acestea sunt notele lui Louise Charente după cursul Coursera, accesibile în original aici: The End of Homo Sapiens.
Viitorul nostru
(CREDIT -MOUNTAINVISION)
Lecțiile anterioare au descris istoria lui Homo sapiens de acum 70.000 ani până în la momentul prezent. Lecția curentă va detalia viitorul potențial al lui Homo sapiens. După toate probabilitățile, specia noastră va dispărea. Suntem, probabil, una dintre ultimele generații de Homo sapiens. În viitorul imediat, câteva decenii sau cel mult secole, Homo sapiens va dispărea. Specia noastre nu se va autodistruge într-o catastrofă nucleară sau ecologică. Mai degrabă, specia noastră va dispărea pentru că este pe cale să se transforme într-o specie cu totul nouă. Pe scena istorică, politică, socială, culturală şi tehnologică au operat deja mai multe revoluții de anvergură. De-a lungul tuturor acestor revoluții, un singur lucru a rămas relativ constant, și anume Homo sapiens în sine. Mintea și organismul lui Homo sapiens a fost tot timpul fundamentul societăților, identităţilor şi religiilor. Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea din vremurile biblice, deşi oamenii din Ierusalimul antic aveau aceleași abilitățile trupeşti și mentale pe care le avem noi astăzi.
CREDIT - SCIENCEBLOGS.COM
Oamenii din trecut experimentau lumea într-un mod asemănător cu cel al nostru de astăzi, și de aceea găsim încă interesante subiectele abordate de Biblie, în filozofia lui Platon, sau în scrierile lui Confucius, pentru că au fost scrise de oameni la fel ca noi. Acest lucru este pe cale să se schimbe. Următoarea mare revoluție în istorie va transforma desigur şi  economia, politica si societatea, dar va transforma de asemenea şi trupurile și mințile noastre și va înlocui Homo sapiens cu o fiinţă foarte diferită.
Când ne gândim la viitor, vedem de obicei o lume în care oamenii se bucură de o tehnologie evoluată. Ne imaginăm nave spațiale super-luminice, pistoale laser, roboți inteligenți și așa mai departe. Potențialul cu adevărat revoluționar al tehnologiei nu este de a schimba doar instrumentele și armele noastre, ci şi omul în sine. Nu doar navele spațiale vor fi diferite în viitor, ci şi călătorii din ele. Cum se va îmbunătăţi şi înnobila Homo sapiens? În prezent, există trei metode principale de optimizare. Prima metodă este ingineria biologică. A doua este ingineria cyborg. Cyborgii sunt ființe care combină structurile organice cu cele non-organice. A treia este creaţia vieții anorganice, viață care nu se bazează deloc pe structuri organice.
Să examinăm aceste trei metode, astfel încât să înțelegem despre ce e vorba.



CREDIT IMBE.LEEDS.AC.UK
Ingineria biologică este orice intervenție intenţionată la nivel biologic. De exemplu, implantarea unei gene, sau medicamentele care modifică forma, capacitățile, nevoile sau dorinţele unui organism. Nu este nimic radical nou în ingineria biologică în sine. Noi am folosit ingineria biologică de-a lungul a mii și mii de ani pentru a ne modela pe noi sau pentru a remodela alte organisme, cum ar fi câinii, vacile și caii. Un simplu exemplu de inginerie biologică este castrarea. Castrăm tauri de cam 10,000 ani pentru a crea boi. Un bou este mult mai docil decât un taur, și prin urmare mai ușor de folosit la trasul vagoanelor, cărucioarelor sau plugurilor. Similar, oamenii s-a castrat pe ei înșiși. Castrarea bărbaților sau a copiilor mici, pentru a crea cântăreţi, soprane cu voci minunate, sau pentru a crea eunuci, care puteau păzi în siguranță haremuri fără pericolul de a agresa femeile sultanului. Ingineria biologică nu este ceva nou, ceea ce este nou sunt însă capacităţile ingineriei biologice de astăzi. Descoperiri recente în înţelegerea modului de funcţionare al organismelor până la nivel celular și molecular ne-au deschis posibilități de neimaginat. De exemplu, astăzi putem nu numai să castrăm un bărbat, un proces biologic relativ simplu, ci putem folosi tratamente hormonale şi chirurgicale pentru a transforma un bărbat într-o femeie. Este un proces mult mai ambițios decât castrarea.
CREDIT - BBC.CO.UK
Şi nu e tot. Să studiem această fotografie, publicată în 1996, acum aproape 20 de ani. Când a apărut, a șocat întreaga lume, a provocat o adevărată furtună socială şi mediatică. Avem aici fotografia reală a unui şoarece, nu este o imagine modificată în Photoshop, ci un şoarece adevărat, pe spatele căruia oamenii de ştiinţă au implantat celulele de cartilaj luate de la bovine, de la vaci. Oamenii de știință au fost capabili nu numai de să planteze celule de la vacă pe spatele şoarecelui, ci și să controleze creșterea ţesutului nou și să-l modeleze în ceva care arată foarte asemănător cu o ureche umană. Se pot contura şi alte forme biologice după dorinţă. Procesul se foloseşte în laboratoare și spitale pentru a fabrica urechi artificiale și alte structuri organice artificiale care pot fi apoi implantate la oameni, de exemplu cuiva care a pierdut urechea. Fotografia este un soi de ecou straniu al statuii omului cu cap de leu din peştera Stadel descrisă în lecția a doua. Oamenii de atunci şi-au imaginat o combinație între om și leu. Chiar și acum 30.000 ani, oamenii îşi puteau imagina o astfel de creatură hibrid, pe jumătate om, pe jumătate leu, şi au sculptat statuia de fildeș. Dar nimeni acum 30.000 de ani nu știa cum să producă o ființă vie, pe jumatate ceva, pe jumătate altceva. În ziua de astăzi, oamenii au dobândit capacitatea de a produce astfel de ființe, cu ajutorul ingineriei biologice sofisticate. Şoarecele este o combinație reală între corpul unui șoarece cu elemente bovine.
Ingineria genetică
Dintre toate domeniile de studiu în ingineria biologică, ingineria genetică atrage cea mai multă atenție. Ingineria genetică se bazează pe transplantarea genelor recoltate dintr-un organism în structura genetică ADN a unui organism complet diferit. De exemplu, știm astăzi cum să preluăm o genă de la o meduză care iradiază o fluorescenţă verzuie, și să implantăm gena într-un iepure sau maimuță care vor începe de asemenea să strălucească într-o lumină verde fluorescentă. Procesul s-a realizat la maimuțe; se poate face şi la oameni. Deţinem acum tehnologia pentru a lua gena unei meduze şi a o implanta în ADN-ul uman, pentru a obţine o ființă umană care strălucește într-o lumină fluorescentă verde. Procesul nu s-a realizat din cauza interdicțiilor etice, dar știm cum să o facem din punct de vedere tehnic. Un alt exemplu se referă modificarea genetică a microorganismelor. Bacteria E. coli este folosită de ingineria genetică şi de oamenii de ştiinţă pentru a produce biocombustibil, care încearcă să rezolve problemele energetice ale lumii. Aceleași bacterii E.coli, precum și alte specii de micro-organisme şi ciuperci au fost de asemenea modificate genetic pentru a produce insulină, reducând astfel dramatic costurile producerii insulinei și automat costul de tratament pentru diabet.
CREDIT -HEAVYBLOGISHEAVY.COM
Un alt exemplu interesant este extragerea unei gene dintr-un pește arctic (care trăiește în Oceanul Arctic) și introducea genei de la pește în ADN-ul cartofului, pentru a face cartoful mai rezistent la îngheț și la frig. Ingineria genetică este folosită tot mai mult nu doar la micro-organisme, meduze și cartofi. Este aplicată de asemenea pe mamifere. De exemplu, an după an, industria produselor lactate are pierderi de miliarde de dolari ca urmare a unei boli numită mastită. Mastita este o boală care atacă ugerul vacilor de lapte, și le cauzează probleme. Oamenii de ştiinţă experimentează în prezent cu vaci modificate genetic, al căror lapte conține o componentă biochimică numită lysostaphin, care atacă bacteria care provoacă mastita. Oamenii de ştiinţă spera deci să descopere o rezolvare genetică a problemei mastitei la vacile de lapte.
Geneticienii au reușit deja să modifice mamifere, cum ar fi șoareci și șobolani. S-au fabricat şoareci care au nu doar calități fizice mai bune, dar de asemenea abilități cognitive, memorie îmbunătățită, precum şi capacitate de învățare mărită. Cum se măsoară capacitatea cognitivă a unui șoarece? Nu e deloc greu. Oamenii de ştiinţă pun şoriceii într-un labirint și aceia modificaţi genetic sunt capabili să rezolve mult mai repede nivele de dificultate faţă de un şoarece obișnuit. Şoarecii geniali modificaţi de ingineria genetică sunt deci capabili să rezolve labirinturi foarte dificile, pe care şoarecii normali nu le pot rezolva. Avem aici o dovadă unor îmbunătăţiri cognitive concrete aduse de ingineria genetică.
Dacă putem face asemenea modificări la șoareci, le putem face cu siguranță şi la Homo sapiens. Abilitățile, nevoile şi dorințele lui Homo sapiens, la fel ca ale şoarecilor, au o bază genetică, iar ADN-ul lui sapiens nu este cu mult mai complex decât ADN-ul soarecilor. Genomul Sapiens este doar cu 14% mai complex decât genomul șoarecilor. Este practic același nivel de complexitate. Nu există niciun motiv tehnic pentru care nu am putea crea supraoameni, sau specii întregi de oameni complet diferiţi de Homo sapiens. Într-un interval de probabil câteva decenii sau un secol sau două, ingineria genetică și alte forme de inginerie biologică vor putea foarte bine să ne permită să facem schimbări de anvergură, nu numai în fiziologia și în sistemul nostru imunitar, pentru a prelungi speranța de viață, dar vor permite deasemenea să operăm schimbări majore în capacitățile noastre intelectuale și emoționale. Dacă ingineria genetica poate crea soareci de geniu, nu există niciun motiv evident pentru care nu am putea crea supraoameni, oameni de geniu.
CREDIT SPACE.DAWSONCOLLEGE.QC.CA
Revoluția cognitivă, cea care a transformat Homo sapiens dintr-o maimuță africană nesemnificativă într-un stăpân al lumii, nu a avut nevoie de nici o schimbare notabilă în fiziologia umană. Nu a necesitat vreo modificare în mărimea și forma exterioară a creierului uman. Revoluția cognitivă a rezultat aparent din câteva schimbări minore în structura internă a creierului lui Homo sapiens. Poate că o altă schimbare relativ secundară în structura creierului uman, adusă să zicem de ingineria genetică, poate fi suficientă pentru a demara o a doua revoluție cognitivă, să creeze un tip complet nou de conștiință și să-l transforme pe Homo sapiens în ceva foarte diferit de noi, la fel diferit pe cât suntem noi faţă de neandertalieni. Nu suntem încă acolo, dar e posibil ca nici un obstacol tehnic de netrecut să nu ne separe de producerea unor astfel de supra-oameni. Principalele obstacole în calea creării supra-oamenilor nu sunt de natură tehnică. Principalele obstacole sunt etice, precum şi obiecțiile politice care încetinesc cercetarea asupra oamenilor. Din cauza considerentelor etice și politice, cercetarea pe şoareci este mult mai avansată decât cercetarea asupra oamenilor. Nu contează cât de convingătoare sunt argumentele etice și politice, este foarte greu să vedea cum acestea vor putea îngreuna pe termen nelimitat următorii paşi în progresul ştiinţific. Mai ales că în joc este aici posibilitatea de a prelungi viața umană pe termen nelimitat, de a crea oameni care trăiesc pentru totdeauna. În joc este aici cucerirea bolilor precum cancerul şi Alzheimer și așa mai departe, precum și modernizarea abilitățile noastre cognitive și emoționale. Este puțin probabil că obiecțiile etice și politice pot împiedica cercetarea pe termen nelimitat.
Ce s-ar întâmpla, de exemplu, dacă oamenii de ştiinţă ar reuşi sa dezvolte un tratament pentru boala Alzheimer, care în același timp, ca un efect secundar, ar putea de asemenea îmbunătăţi în mod dramatic memoria sau abilitățile cognitive ale oamenilor sănătoși. Ar putea vreun guvern sau asociaţie guvernamentală să oprească cercetarea în cauză? Odată acest tratament finalizat, nici un guvern sau poliție din lume nu ar putea limita folosirea acestei invenții numai pentru a vindeca pacienti Alzheimer și a-i opri pe oameni sănătoși să beneficieze de tehnologie pentru a dobândi super-memorie și abilități cognitive uimitoare? Este puțin probabil.
Cyber-ingineria
Cyborgii [saiborg] sunt creaturi care combină piese organice și anorganice, cum ar fi oameni cu mâini bionice. Într-un fel suntem cu toții cyborgi, deoarece simțurile și funcțiile noastre naturale sunt îmbunătățite de dispozitive cum ar fi ochelarii, stimulatoare cardiace și telefoane, calculatoare. Calculatoarele execută tot mai multe sarcini efectuate anterior de către creierul și memoria organică. Cu toate acestea, în viitorul apropiat, acest proces va merge probabil mult mai departe. Vom începe probabil cu mecanisme artificiale conectate direct la creierul nostru și la sistemul nervos. Mecanismele vor deveni inseparabile, și ne vor schimba abilitățile, dorințele, personalitatea și identitatea noastră.
Un exemplu este urechea bionică. Avem deja prototipuri funcționale ale urechilor bionice. O ureche bionică înseamnă un implant care absoarbe undele sonore prin intermediul unui microfon amplasat în exteriorul urechii. Implantul filtrează sunetele, identifică voci umane și alte sunete importante, și le traduce în semnale electrice care sunt trimise la nervul auditiv central și de acolo la creier. O astfel de ureche bionică nu numai că permite surzilor să audă, dar lasă oamenii sănătoşi să dobândească abilități auditive de excepţie. Același metodă poate crea ochi, nas precum şi chiar mâini şi picioare bionice.
CREDIT -AMPUTEE-COALITION.ORG
Avem aici imaginea lui Jesse Sullivan ca se ține de mână cu Claudia Mitchell. Jesse este un electrician american care şi-a pierdut într-un accident în 2001 ambele brațe de la umăr. Claudia şi-a pierdut un braț într-un accident de motocicletă. Ambii folosesc acum membre bionice. O caracteristică uimitoare a membrelor bionice este că ele sunt operate direct şi numai prin puterea minţii. Semnale de la creier sunt traduse de microcalculatoare în comenzi electrice și brațele se deplasează la comandă. Când Jesse sau Claudia vor să-şi mişte mâinile, fac exact ceea ce orice om normal face inconștient. Ei se gândesc doar la asta și brațul se mişcă. În prezent, braţele bionice sunt un înlocuitor slab pentru originalele organice, dar ele au potențial de dezvoltare tehnologică nelimitat. În viitorul apropiat, se pot produce braţe bionice mult mai puternice decât cele organice, mai puternice decât ale oricărui campion la box. Mai mult decât atât, membrele bionice au avantajul de a putea fi înlocuite tot la fiecare câțiva ani sau îmbunătăţite ori de câte ori un model nou apare pe piață. Ele pot fi, de asemenea, detașate corp și operate de la distanță. Suntem obişnuiţi ca toate părțile corpului nostru să fie conectate local, ca parte a unui singur trup, dar în acest fel funcţionează doar corpurile organice. Odată ce conectăm membre bionice, nu mai există nici un motiv pentru care ele să mai fie situate în aceeași cameră, sau oraș, sau chiar pe același continent sau planetă. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke, din North Carolina, au demonstrat recent acest lucru folosind maimuţele Rhesus.
CREDIT - WEBLEARNENG.COM
Savanţii le-au implantat maimuțelor rhesus electrozi în creier. Electrozii preiau semnale de la creier și le transmit unor dispozitivelor care controlează membre externe. Maimuțele au învăţat astfel să controleze prin puterea minţii lor braţe şi picioare bionice detaşate de corp. O maimuță numită Aurora, a învățat cum să controleze doar cu mintea ei, numai cu gândirea ei, un braț bionic detașat în timp ce mişcă simultan cele două brațe naturale. Aurora este deci acum ca o zeiță hindusă. Are trei brațe și brațele ei pot fi localizate, cel puțin al treia braț poate fi situat într-o altă cameră, în alt oraș, pe un alt continent. Aurora poate sta într-un laborator din Carolina de Nord, îşi poate scărpina capul cu o mână, spatele cu o altă mână și în același timp poate fura o banană în New York cu a treia mână, pe care o controlează doar prin puterea minţii, și care, din punctul ei de vedere este tot o mână de-a ei. Se simte ca o mână suplimentară. Un tovarăș de-al lui Aurora, o maimuță Rhesus numită Adoya, a devenit celebră în 2008, când din laboratorul ei din Carolina de Nord a controlat o pereche de picioare bionice poziționate în Japonia. Stătea în Carolina de Nord, cu creierul conectat prin internet la picioarele din Japonia și mers în Japonia. Picioarele lui Adoya din Japonia aveau de 20 de ori greutatea întregului corp.
Tehnologia citirii minţii
MV5BMTc3MjkzMDkxN15BMl5BanBnXkFtZTcwODAyMTU1MQ@@._V1_SY317_CR1,0,214,317_AL_.jpg
O altă direcţie de foarte interesantă cercetează posibilitatea de a citi mintea, gândurile din mintea unei persoane. Există o boală foarte gravă numită sindromul blocat înăuntru (Locked In Syndrome), în care oamenii devin pur şi simplu prizonieri ai propriei minţi. Îşi pierd treptat controlul a toate sau aproape toate părţile corpului lor, dar abilitățile lor cognitive, de simţire și gândire și așa mai departe rămân intacte, devin deci blocaţi în interiorul organismului în imposibilitatea de a mai face ceva. Persoanele care suferă de acest sindrom teribil nu mai au de multe ori cum să comunice cu lumea exterioară. Ei mai pot doar să-şi mişte foarte uşor ochii și doar în acest mod mai comunică cu lumea exterioară prin da sau nu sau lucruri de genul asta. Există în prezent studii în care pacienţilor care suferă de acest sindrom li se implantează electrozi în creier, la fel ca la maimuțe. Aceşti electrozi înregistrează semnalele trimise de creier și oamenii de știință încearcă să traducă aceste semnale, nu doar pentru a mișca membre bionice, dar de asemenea pentru a le traduce în cuvinte. Dacă experimentele vor reuși, înseamnă că persoanele care suferă de acest sindrom îngrozitor vor fi capabile să comunice cu lumea exterioară, folosind un calculator care să traducă semnalele creierului lor în cuvinte. Am avea la dispoziție posibilitatea de a citi direct gândurile din mintea altei persoane, fie că el o vrea sau nu. Să ne gândim ce ar putea CIA face de exemplu cu o astfel de invenție uimitoare.
Dintre toate proiectele de cercetare în domeniul tehnologiilor cyborg, cea mai revoluționară este încercarea de a crea o interfaţă bidirecţională creier-calculator, care va permite computerului să citească semnalele electrice din creierul uman în timp ce transmite simultan semnale pe care creierul le poate citi, interpreta și înțelege. Imaginați-vă că o astfel de interfaţă directă poate fi folosită pentru a lega un creier direct la internet, astfel încât am putea naviga pe internet folosind doar conştiinţa, fără degete sau ochi, sau pentru a lega direct mai multe creiere la același computer, care le leagă pe toate împreună și crează un soi de reţea de creiere. Ce se întâmpla, în acest caz, cu concepte cum ar fi memoria, conştiinţa sau identitatea individuală, în cazul în care creierul poate avea acces direct la experienţe și amintiri colective? Într-un astfel de scenariu, un cyborg ar putea spre exemplu prelua amintirile altcineva. Nu doar să audă despre ele sau să le citească într-o carte sau să-şi imagineze ce a simţit celălalt, ci să preia în mod explicit amintirile ca și cum ar fi ale sale. Ce s-ar întâmpla atunci cu identitatea genului atunci când mintea devine colectivă și bărbații îşi pot aminti în totalitate experienţele unei femei? Nimeni nu știe răspunsul la astfel de întrebări complicate. Ceea ce este însă deja clar este că astfel de cyborgi nu vor mai fi oameni, creaturi organice, animale ecologice, ci vor fi ceva complet diferit de noi și de oricare alt animal. Vor fi un alt fel de a fi, atât de fundamental diferit încât nici măcar nu am putea încerca să înţelegem implicațiile filosofice, psihologice sau politice ale unui astfel de scenariu.
Ființe non-organice
A treia metodă pentru a crea entități care să ne înlocuiască în lume este să creăm ființe artificiale. Cyborgi combină încă creierul cu calculatorul, componente organice cu componente anorganice. Există însă posibilitatea de a crea ființe complet non-organice, lipsite de orice componentă organică. Cel mai simplu exemplu sunt programele de calculator și virușii care pot evolua și învăța lucruri noi în mod independent. Centre de calcul de astăzi încearcă să creeze programe de învățare pentru calculator astfel ca acesta să poată învăța de la sine, să poată evolua complet independent de persoana care l-a programat inițial. Primul astfel de programul de învățare independent ar fi creat de un om, dar odată ce există, poate începe să evolueze în direcții noi și foarte diferite, pe care care nici creatorul şi nici un alt om nu le-ar mai putea prevedea. Prototipul unui astfel de program, precum și a evoluției sale, există deja și se numește virus de calculator. Acesta se raspândeşte prin intermediul internetului, virusul se replică de milioane și milioane de ori, urmărit tot timpul de programe anti-virus care încearcă să-l distrugă, în concurență tot timpul cu alți viruși și alte programe pentru resursele limitate din spațiul cibernetic. Ce se întâmplă dacă într-o zi, atunci cand virusul se reproduce, se produce o greșeală de copiere? O mutație computerizată, mutația apare deoarece inginerul uman care programat inițial virusul, l-a programat să facă de asemenea greșeli de replicare aleatorie și acum apare o mutație din cauza unor erori aleatorii. Dacă din întâmplare noul virus este mai bun la sustragerea de sub programe antivirus, fără a-şi pierde capacitatea de a invada alte computere, această nouă versiune s-ar putea extinde fulgerător în spațiul cibernetic. Viruși mutanţi vor supraviețui și se vor reproduce mai bine decât versiunile anterioare. Pe măsură ce timpul trece, spațiul cibernetic va ajunge plin de viruşi noi, ne-creaţi de om, viruşi care sunt supuşi unei evoluții non-organice. Sunt astfel de creaturi vii? Este asta viață? Depinde cum vrem să definim viața. Dar un lucru este sigur, avem aici o cale sau metodă nouă de evoluție, un proces evolutiv complet independent de lumea organică, departe de legile și limitările evoluției organice.
(CREDIT - Techbeat.com)
Imaginați-vă o altă posibilitate. Să presupunem că ne-am putea salva creierul într-un calculator și am putea apoi dialoga cu el. Ar fi un computer capabil să gândească și să simtă ca un Homo sapiens? Dacă ar fi așa, ar fi el tot noi, sau altcineva? Ce s-ar întâmpla dacă programatorii ar putea crea o conştiinţă cu totul nouă, dar de natură digitală, compusă din cod de computer, dar cu conştiinţă de sine, amintiri și așa mai departe. Dacă am rula un astfel de program pe computer l-am mai putea numi persoană? Dacă l-am șterge, am putea fi acuzaţi de crimă? Scenariul pare ipotetic, dar este posibil să avem răspunsuri la aceste întrebări mai devreme decât se aşteaptă majoritatea oamenilor. În 2005, oamenii de ştiinţă au lansat proiectul Creierul Albastru. Proiectul speră să recreeze un creier uman în interiorul unui calculator, folosind circuite electronice pentru a simula reţelele neuronale din creier. Semnalele electrice din creier se propagă de la neuron la neuron, proiectul speră astfel să reproducă un creier în interiorul calculatorului folosind semnale electronice trimise de la circuit la circuit. Directorul programului susține că dacă proiectul primește finanțare adecvată, în doar un deceniu sau două am putea avea un creier artificial umanoid în interiorul unui calculator, un creier artificial bionic, care ar putea vorbi, simți și să se comporte la fel de uman ca noi (vizionaţi capodopera “Ea” cu Joaquin Phoenix n.t.). Nu toți cercetătorii sunt de acord că acest lucru este posibil, mulți susțin că mintea funcționează într-un mod foarte diferit de modul în care operează calculatoarele. Ei susţin că nu va fi niciodată posibil să se creeze o minte în interiorul computerului. Sunt dezbateri interminabile cu acest subiect. Cu toate acestea, este dei notat că în aprilie 2013, Uniunea Europeană a decis să facă proiectul Blue Brain proiectul de vârf al științei europene pentru anii următori și a donat 1 miliard de euro pentru a finanța acest program. Deci, cel puțin vârful Uniunii Europene, Departamentul de Ştiință al Uniunii Europene, crede că există posibilitatea ca Proiectul Blue Brain să fie un succes.
Redefinirea umanităţii
Dr. Harari a descris cele trei metode principale prin care Homo sapiens s-ar putea transforma într-o altă formă de existenţă folosind bioinginerie, tehnologii cyborg sau inventând forme de viață non-organice. Care ar fi implicațiile sociale, politice sau etice dacă măcar una dintre aceste metode va reuși? În prezent, s-a explorat efectiv doar o parte mică din potențialul acestor metode. Cu toate acestea, anul 2013 este în mijlocul unei revoluții sociale, politice și etice fără precedent. Tot mai multe domenii sunt zgâlţâite din nepăsare. Avocați și judecători trebuie să rescrie problemele de intimitate și de identitate. Guvernele trebuie să regândească îngrijirea sănătății și conceptul de egalitate. Asociațiile sportive și instituțiile de învățământ trebuie să redefinească ce înseamnă fair-play și ce înseamnă împlinirea, realizarea. Fondurile de pensii și organizațiile sindicale trebuie să se adapteze la o lume în care vârsta de 60 ar putea fi noul 30. Va trebui să ne preocupăm cu toţii de problemele etice și sociale aduse de bioinginerie, de cyborgi și de viața anorganică.
Respectul pentru sfera privată
CREDIT -TIMESOFISRAEL. COM
Să abordăm problema sferei private. Cartografierea completă a genomului uman (exomul uman n.t.) a durat 15 ani și a costat 3 miliarde de dolari. Astăzi, se pot obţine informaţii despre ADN în câteva zile, pentru costuri de câteva sute de dolari. Există companii pe internet care oferă acest serviciu. Se deschide astfel calea spre o revoluție în îngrijirea medicală, medicina personalizată care se potrivește tratamentul ADN-ului propriu. Folosind copia ADN-ului, medicul de familie poate spune cu o siguranţă mai mare decât oricând înainte că persoana se confruntă cu un risc ridicat de cancer la ficat, dar în acelaşi timp nu trebuie să-şi facă griji pentru atacuri de inima. El poate de asemenea determina, pe baza ADN-ului tău, că un medicament foarte popular, care e efectiv la 92% din populație, la tine e complet inutil, și că trebuie să iei o pastilă periculoasă pentru majoritatea oamenilor, dar care la tine e perfectă. Pe lângă aspectele pozitive, harta ADN-ul poate deschide calea unor abuzuri îngrozitoare. De exemplu, societățile de asigurare ar putea primi dreptul de a-ţi scana ADN-ului şi ce se întâmplă dacă ele descoperă că aveți o tendinţă genetică spre comportament nesăbuit? Ele pot spune da, ai aceasta genă, deci vei plăti dublu. Sau, spre exemplu, atunci când aplicăm pentru un nou loc de muncă, şeful viitor ar putea cere ca în loc de CV, el să vrea ADN-ul tău. Ar avea dreptul angajatorul să ceară un astfel de lucru? Și ar avea dreptul angajatorul să favorizeze pe altcineva pentru că ADN-ul său este mai potrivit pentru poziţie decât ADN-ul tău, pentru că al tău are o genă suspectă, legată adesea de un comportament problematic? Ai avea atunci dreptul, într-un astfel de caz, să dai compania în judecată pentru discriminare genetică sau ar trebui să accepţi hotărârea ei? De ce nu? Dacă înţelegem în profunzime informaţia din ADN, de ce să n-o folosim?
CREDIT -. DC23-MECHARTS
Astfel de dileme pălesc în comparaţie cu implicațiile etice, sociale, și politice ale Proiectului Ghilgameş, proiectul care promite oamenilor viață veșnică și abilități de supra-oameni. Declarația Universală a Drepturilor Omului, programe medicale guvernamentale din întreaga lume, programele naționale de asigurări de sănătate și constituțiile naționale din întreaga lume recunosc că o societate umană benevolentă trebuie să ofere tuturor cetăţenilor săi tratament medical corect și să păstreze toți membrii societății pe cât posibil într-o stare de sănătate bună. Totul sună bine şi frumos atâta timp cât medicina se preocupă în principal cu prevenirea bolilor și vindecarea bolnavilor (egalitarism medical). Ce s-ar întâmpla dacă dintr-o dată medicina devine mai preocupată de perfecţionarea abilităților umane, oferind oamenilor abilități noi, şi nu doar de vindecarea bolilor (elitism medical)? Ar avea toți oamenii dreptul la asemenea capacităţi extinse? Sau am fi martorii apariţiei unei noi elite supraomeneaşti care au posibilităţi fenomenale exclusive? Lumea modernă de astăzi se mândrește cu recunoașterea, pentru prima dată în istorie, a egalitaţii de bază a tuturor oamenilor. Am putea pune bazele apariţiei celei mai mai inegale societăţi care a existat vreodată pe pământ.
De-a lungul istoriei, clasele superioare au susținut mereu că sunt mai inteligente, mai puternice, mai bune decât clasele inferioare. De obice însă, se păcăleau doar pe sine înșiși. În Evul Mediu, regii afirmau că erau superiori țăranilor. Dar un copil născut într-o familie de țărani săraci putea să fie la fel de inteligent ca un prinț încoronat, ca orice fiu al regelui. Cu toate acestea, astăzi, cu ajutorul noilor capacități medicale şi ştiinţifice, pretențiile claselor superioare pot deveni o realitate obiectivă. Clasa superioară ar putea deveni cu adevărat superioară, mai inteligentă, mai puternică și mai bună decât clasele inferioare şi decât toți ceilalți.
Literatură de anticipaţie sau fapt?
CREDIT -WALL001.COM
Trebuie să înţelegem că aceste discuţii nu sunt doar fantezii. Este știință. Cele mai multe nuvele de science fiction descriu o lume în care un Homo sapiens identic nouă beneficiază de o tehnologie superioară, cum ar fi nave spatiale care călătoresc cu viteza luminii, arme laser. Dilemele umane etice și politice, esențiale în filmele science-fiction sau în cărţi privesc oameni ca noi. Personajele sunt luate din lumea noastră, și doar recrează tensiuni sociale și dileme emotionale pe un fond futurist. Potențialul real al tehnologiei viitoare este nu de a schimba navele spațiale, ci pe Homo sapiens per se: emoțiile, gândurile și dorințele noastre intime. Science-fiction rareori descrie un astfel de viitor pentru că o descriere exactă este, prin definiție, de neînțeles pentru oamenii de azi (cu unele excepţii: Gattaca, Dark City n.t.). Scrierea unui film despre viața unor super-cyborgi din viitor este ca şi cum am prezenta tragedia Hamlet la un public de Neanderthal. Ei nu vor fi în măsură să înțeleagă ce se întâmplă. În mod similar, nu putem înțelege o poveste adevărată despre viitor. Viitorii stăpânii ai acestei lumi, dacă previziunile devin realitate, vor fi probabil mult mai diferiţi de noi decât suntem noi faţă de neanderthalieni. Aceasta deoarece noi și neanderthalienii sunt cel puțin umani și organici, ființele viitoare vor fi zeităţi, probabil cel puțin parţial anorganice. De aceea tot mai mulţi savanți consideră că ceea ce ne așteaptă cu adevărat în viitor este momentul singularităţii.
Future-Brain.jpg
Singularitatea este un punct în viitor după care înțelegerea noastră despre lume se dărâmă complet (credit Ray Kurzweil n.t.). Un punct după care tot ceea ce știm despre noi înșine și despre lume, speranțele și temerile și așa mai departe, toate identitățile noastre vor deveni cu totul irelevante. Nu ne putem imagina acest punct sau ce se va întâmpla după acest punct. Este singular, nu este comparabil cu orice altceva din câmpul nostru de experiențe. Singularitatea este un termen preluat din fizică. Fizicienii definesc Big Bang-ul ca o singularitate. Big Bang este un punct în care toate legile naturale cunoscute, inclusiv spațiul și timpul, nu există și nu funcționează într-un fel pe care să-l putem înțelege folosind modele și cunoștințele actuale. Prin urmare, tot din ce s-a întâmplat înaintea Big Bang-ului este pentru noi lipsit de sens. Noțiunea de timp în sine nu are nici un sens în timpul Big Bang-ului. Nu are deci sens să vorbim despre lucruri care s-au întâmplat înaintea Big Bang-ului, pentru că însăşi timpul nu exista. Big Bang-ul este un punct de singularitate în trecut. Ne putem apropia cu repeziciune de un alt punct de singularitate în viitor, în care lumea noastră şi sensul se vor prăbuși pur și simplu. Ceea ce se va întâmpla dincolo de acest punct este de neînțeles pentru noi, și e inutil să încercăm să ne imaginăm sau să vorbim despre el.
Dacă pe drum nu intervin catastrofe nucleare sau ecologice, ritmul de dezvoltare tehnologică este atât de rapid încât vom ajunge în curând la punctul în care Homo sapiens va fi înlocuit cu ființe cu totul altfel, înzestrate nu numai cu fizic, dar şi cu abilități, experiențe cognitive și emoționale diferite. Majoritatea oamenilor, cei mai mulţi sapiens găsim acest fapt extrem de îngrijorător, deranjant la modul profund. Ne place să credem că în viitor oameni ca noi vor coloniza planetă după planetă în nave spațiale rapide. Nu ne place să contemplăm posibilitatea că, în viitor, ființe cu capacităţile şi identitățile noastre emoționale nu vor mai exista, iar locul nostru în univers va fi luat de către forme de viață străine ale căror abilități vor fi net superioare nouă, forme de viață bizare, descendenți ai noştri, care se vor uita la noi în același mod în care ne uităm noi la neanderthalieni.
Trebuie subliniat faptul că toate acestea sunt, desigur, doar speculații. Nimeni nu știe cu adevărat ce se va întâmpla în viitor. Ar fi chiar surprinzător dacă toate previziunile menţionate în ultimele paragrafe se vor materializa. Istoria ne învață, din nou și din nou, că ceea ce pare a fi inevitabil și se zăreşte după colţ, nu se poate materializa din cauza unor bariere neprevăzute. Din contră, se pot derula cu totul alte scenarii, neprevăzute de nimeni. De exemplu, în 1940, atunci când a început era nucleară cu atentatele cu bombă de la Hiroshima și Nagasaki, şi mai târziu, când în a început era explorării spaţiale, când sovieticii au lansat Sputnik în spațiu, şi americanii au aselenizat pe Lună,  lumea a dat frâu liber la fantezii și previziuni că în anul 2000, oamenii vor trăi deja în colonii pe Marte și pe Lună sau pe Pluto (Neil deGrasse Tyson: We Stopped Dreaming, n.t.). Au fost multe alte fantezii și previziuni despre lumea nucleară a anului 2000. Foarte puține dintre aceste previziuni s-au întâmplat în fapt. Nu trăim niciunul în colonii pe Marte alimentate de energie nucleară.
În schimb, nimeni care a trăit în timpul Hiroshima sau Sputnik nu a reușit să prevadă internetul, care în multe privințe este mai uimitor decât a trăi pe Marte într-o colonie nucleară. Trebuie deci să nu luăm explicit conţinutul acestei lecții, ci mai mult ca un impuls să dăm frâu liber maginaţiei. Ar trebui să luăm în serios nu previziuni exacte, ci ideea de bază că următoarea etapă a istoriei va include nu numai transformări tehnologice și organizaționale, ci de asemenea revoluții fundamentale în conștiința și identitatea umană. Ar putea fi revoluții atât de fundamentale încât vor pune în discuție însăşi esenţa umană. Orice va supravieţui la revoluţii, nu va mai fi uman.
Cât timp mai avem până se întâmplă acest lucru? Până la singularitate? Nimeni nu știe cu adevărat, desigur. Unii experți spun că până în anul 2050, în mai puțin de 40 de ani, Pământul va fi deja populat de supra-oameni. Predicţii mai puţin radicale vorbesc despre secolul următor sau de două-trei secole. Din perspectiva celor 70.000 de ani de istorie ai lui Homo sapiens, ce mai reprezintă câteva secole? Suntem foarte aproape de sfârșitul erei lui Homo sapiens, de sfârșitul istoriei, și de începutul a ceva complet nou. Fie că va dura căţiva zeci de ani sau câteva secole, este foarte clar că noi sapiens am început să ne gândim mai mult la aceste chestiuni. Cea mai importantă întrebare cu care se confruntă astăzi omenirea este ce vrem să devenim? Această întrebare este numită întrebarea îmbunătăţirii umane. În ce fel vrem să înnobilăm omenirea? Astfel de întrebări pun în umbră toate dezbaterile care-i preocupă în prezent pe politicieni, oameni de știință, filozofi sau oameni obișnuiți. Toate dezbaterile de astăzi între diferite națiuni, ideologii, religii și clase vor dispărea, împreună cu Homo sapiens. În cazul în care urmașii noștri supraumani vor opera  la un nivel diferit de conștiință, sau poate vor deţine ceva dincolo de conștiință pe care nu-l putem nici măcat concepe, este îndoielnic că ei vor mai da vreo atenţie creștinismului sau islamului, că se vor mai organiza în comunism sau capitalist, sau că se vor mai împărţi în sexe ca şi noi, bărbați și femei. Toate acestea vor dispărea.
Cei mai mulți oameni prefera pur și simplu să ignore aceste scenarii. Chiar și domeniul bioeticii preferă o altă abordare. Cei mai mulți bioeticieni, cei care sunt interesați de etica biotehnologiei și așa mai departe, se întreabă de obicei nu ce vrem noi să devenim, ci ce ne este interzis să facem? Este acceptabil să facem experimente genetice pe oameni? E bine să facem experimente pe fetuși avortați sau celule stem? E etic să clonăm oi? E etic să clonăm cimpanzei? Ce putem spune despre clonarea oamenilor? Toate aceste întrebări sunt importante. Suntem naivi dacă ne imaginăm că am putea să tragem pur și simplu frâna și să oprim toate proiectele științifice care îl metamorfozează pe Homo sapiens într-o altă formă de viaţă. Este imposibil să oprim complet astfel de proiecte, deoarece ele sunt indisolubil legate de cercetarea care luptă contra bolilor şi a morţii - Proiectul Ghilgameș. Dacă-i întrebăm oamenii de ştiinţă care studiaza genomul uman, sau pe cei care încearcă să lege creierul la calculator, de ce fac toate astea? De ce vor să facă asta? Nouă din zece vor da același răspuns standard. Ei încearcă să conecteze un creier la calculator pentru a crea o conştiinţă în interiorul unui calculator, vor să descifreze secretele ADN-ului pentru a vindeca bolile. Este răspunsul standard pe care nimeni nu îl poate contracara. Sună minunat, vindecarea bolilor. Chiar dacă implicațiile spargerii codului ADN-ului, sau implicațiile creării unui suflet în interiorul unui calculator sunt mult mai dramatice decât vindecarea unei boli sau decât boala în sine. Aceasta este încă justificarea standard pentru toate proiectele stiintifice în derulare, pentru că astfel toată lumea este convinsă. Nimeni nu poate pune în discuţie ţelul. Tocmai de aceea, proiectul Ghilgameș, încercarea de a depăși boala, îmbătrânirea și moartea, este nava amiral a științei. Ea servește ca justificare pentru tot ceea ce face știința. Ori de câte ori există îndoieli, ne gândim scurt la asta și spunem bine, să mergem mai departe. Acesta este motivul pentru care nu se poate opri marșul științei și al tehnologiei.
Singurul lucru pe care îl putem face este de să influențăm într-o oarecare măsură direcţia în care o luăm. Am putea, prin urmare, să începem să ne întrebăm, nu numai ce ne interzicem să facem, dar de asemenea să începem să ne punem o întrebare mult mai importantă și mai dificilă: Ce vrem să devenim? Și, din moment ce am putea avea în curând posibilitatea de a ne modifica propriile dorințe, de asemenea, problema reală cu care se confruntă astăzi omenirea este, ce vrem să vrem ? Cei care nu sunt speriaţi de anvergura acestei întrebări, ce vrem să vrem, probabil nu au conştientizat încă adâncimile ei abisale.
Cu acestă întrebare tulburatoare - ce vrem să vrem - am ajuns la sfârșitul cursului. Înainte de a spune la revedere, Dr. Harari subliniază încă o dată că ce am învățat în timpul acestui curs, o scurtă istorie a omenirii, nu se propune a fi adevărul absolut, ci doar o posibilă poveste despre istoria omenirii. Dacă întrebăm zece istorici diferiţi, vom obţine probabil zece povești foarte diferite. Nu trebuie să luăm acest curs ca fiind singurul adevăr absolut, dogmatic. E mai bine să-l luăm ca pe o invitație de a explora istoria de unul singur. Scopul lui în nu a fost atât de mult să ne convingă că un anume eveniment sau teorie este cea adevărată, ci mai degrabă să planteze în mintea nostră întrebări importante despre istoria omenirii, despre trecut, prezent și viitor. Cu speranţa că rămân mai multe întrebări decât la început, să le cuplăm pe acestea cu dorința de a studia și de a afla mai multe despre istoria noastră. În plus, se speră că cei care termină cursul se simt puţin mai frământaţi decât atunci când au început. Neliniştiţi cu privire la mai multe întrebări la care noi, oamenii, nu avem încă un răspuns clar. Frământaţi de mai multe evenimente problematice care au avut loc în trecut, și neliniștiţi în ce priveşte direcția în care ne poate duce istoria în viitor.
Nota finala a Dr Harari.
Oamenii se întreabă de multe ori dacă studiului istoriei are vreun scop? Îşi imaginează deseori că studiem istoria ca să prevedem viitorul, sau ca să nu repetăm greșelile trecutului. În opinia mea, ar trebui să studiem istoria nu doar pentru a învăța din trecut, ci pentru a fi liberi de el.
Fiecare dintre noi s-a născut într-o lume proprie, guvernată de un ansamblu de norme și valori, precum și de un sistem economic și politic. Din momentul naşterii, luăm realitatea înconjurătoare ca fiind naturală și inevitabilă, şi tindem să credem că modul în care oamenii îşi trăiesc viața în ziua de astăzi este singura cale posibilă. Rareori ne dăm seama că lumea pe care o ştim este rezultatul unor accidente istorice în lanţ, care au modelat nu numai tehnologia, politica și economia noastră, dar chiar şi modul în care gândim și visăm. În modul similar, trecutul ne orientează viziunea spre un singur viitor posibil, ca şi cum ne-ar ţine blând capul pentru a ne orienta privirea într-o direcţie anume. Trăim apăsarea trecutului din momentul naşterii, așa că n-o mai conştientizăm. Studiul istoriei își propune să slăbească această strânsoare, și să ne înveţe cum să ne întoarcem capul liber, să gândim în moduri noi, și să învăţăm să acceptăm viitoruri posibile.
Sper că prin introducerea în istoria omenirii, cursul v-a ajutat să vă eliberaţi din strânsoarea trecutului.

O scurtă descriere a cursului

- ce este religia?

- ce este un imperiu?

- ce sunt de fapt banii?

- au devenit oamenii mai fericiţi pe parcursul trecerii timpului?

- ce s-a întâmplat cu toate celelalte specii umane de pe Pământ?

- ce a adus cu sine răspândirea speciei noastre, Sapiens, pe Pământ?

- de ce sunt bărbaţii superiori femeilor în aproape toate societăţile cunoscute?

- care este viitorul probabil al omenirii în secolul 21 şi dupa aceea?


găsiţi aici sinteze si note de curs pentru cursul online O scurta istorie a omenirii de Dr. Yuval Noah Harari. Cursul este o sinteză a marilor etape ale istoriei, şi răspunde la multe întrebări tulburatoare despre natura umană.

Bloguri, Bloggeri si Cititori