lista lecţiilor


Revoluţia Cognitivă
Lecţia 0 - Introducere
Lecţia 1 - Familia umană
Lecţia 2 - Revoluţia Cognitivă
Lecţia 3 - Viaţa în Epoca de Piatră
Revoluţia Agricolă
Lecţia 4 - Potopul uman
Lecţia 5 - Marea păcăleală..
Lecţia 6 - Construind piramide
Lecţia 7 - Nu e dreptate în istorie
Unificarea umanităţii
Lecţia 8 - Direcţia istoriei
Lecţia 9 - Viziuni imperialiste
Lecţia 10 - Legea religiei
Revoluţia Ştiinţifică
Lecţia 11 - Descoperirea ignoranţei
Lecţia 12 - Ştiinţa şi imperialismul
Lecţia 13 - Crezul capitalist
Lecţia 14 - Revoluţia Industrială
Lecţia 15 - O revoluţie permanentă
Lecţia 16 - Fericirea modernă
Lecţia 17 - Sfârşitul omenirii

luni, 9 februarie 2015

Lecţia XIII - Crezul capitalist

Crezul capitalist
Legătura strânsă între știință și imperialism a fost doar o latură dintr-un complex de relații. Al treilea pion principal a dezvoltării societăţilor umane a fost capitalismul, care a finanțat atât știința cât și imperiile, și care a condus la o creștere fără precedent a economiei mondiale.Cum functionează o economie capitalistă? Cum este ea diferită de economiile tradiționale? Este capitalismul un fenomen natural sau un soi de religie?
În această lecție dr Harari descrie creșterea economică capitaliste și explică legătura strânsă atât cu știința modernă cât și cu imperiile europene.
Lecţia continuă tema "Revoluției Ştiinţifice". Aveţi aici notele lui Louise Charente pentru cursul de istorie online de la universitatea online Coursera al Dr Harari, textul original este disponibil aici: The Capitalist Creed.
Ce este Economia?
Economia este adesea văzută ca un subiect de o deosebită complexitate. Înțelegerea istoriei economice moderne, legată de creşterea economică şi a sistemului capitalist este de fapt destul de ușor de înţeles. Cuvântul cheie este "creştere”. Caracteristica unică şi cea mai importantă a economiei capitaliste moderne este faptul că aceasta este într-o creștere permanentă. În fiecare an, producem mai mult decât anul trecut, avem mai multe bunuri și bani și așa mai departe. În 1500, producția globală de bunuri și servicii din întreaga lume se estimează că era de aproximativ 250 miliarde de dolari în bani de astăzi (250,000,000,000$). Astăzi oscilează în jurul a 60 trilioane de dolari (60,000,000,000,000$). Mai important, în 1500, producția pe cap de locuitor anuală, producția unei singure persoane, era în medie de 550 dolari pe an. Astăzi, în medie, fiecare bărbat, femeie și copil de pe pământ produce 8.800 dolari.



Pentru a înțelege modul în care economia modernă poate crește într-un astfel de ritm ameţitor, să începem cu un exemplu simplu.
Dl Popescu vrea să deschidă o afacere nouă, brutărie şi produse de panificaţie. El nu are bani așa că se duce la bancă și cere un împrumut. Banca are bani pentru că oamenii depun câștigurile lor la bancă.
Un constructor întreprinzător, care tocmai a terminat de construit un alt restaurant italian, a câștigat 1 milion dolari și i-a depus în bancă. Banca are în prezent un milion de dolari.
Dl Popescu prezintă planul său de afaceri bancherului, explicând ce vrea să facă și cât de mulţi bani va face. Bancherul este convins și îi acordă un împrumut dl Popescu de $1 milion.
Dl Popescu angajeaza același constructor mare pentru a construi brutăria. El plateşte acestuia 1 milion de dolari și depozitează acești bani în contul bancar al acestuia.
Contractantul are acum 2 milioane dolari în contul lui bancar, 1 milion de dolari de la restaurantul italian și un milion dolari de la domnul Popescu pentru brutărie.
În banca există doar 1 milion de dolari, pentru că milionul de dolari anterior banca i l-a împrumutat domnului Popescu și acesta este milionul de dolari pe care acesta l-a dat constructorului.
Situaţia se complică.
La două luni de la începerea lucrărilor, constructorul îi spune domnului Popescu că există probleme şi cheltuieli neprevăzute. Costul construcţiei nu este 1.000.000 dolari, este acum 2 milioane dolari.
Dl Smith merge înapoi la bancă și explică ce s-a întâmplat. Din fericire, banca are încredere în el și îi dă un alt milion pe care el îl transferă constructorului.
Contractantul are acum 3,000,000 dolari în contul său.
În banca este încă doar 1 milion dolari, același milion de dolari care a fost acolo tot timpul.
Potrivit legislației în vigoare a băncilor americane, banca poate repeta acest ciclu de șapte ori. Ea poate împrumuta domnului Popescu 1,000,000 dolari de șapte ori, astfel încât în cele din urmă, contractantul va avea 10 milioane dolari în contul său, iar banca va avea doar un milion de dolari în seiful ei.
Legile bancare în vigoare astăzi permit băncilor să împrumute 10 dolari pentru fiecare dolar pe care îl deţin. De unde vin ceilalţi 9 dolari vom încerca să înțelegem în această lecție. Este important să înțelegem că mai mult de 90% din banii din toate conturile bancare astăzi în lume nu sunt acoperiţi de nimic, nu este nimic acolo. Dacă toţi titularii de cont de la o bancă ar vrea să aibă toţi banii din cont, banca s-ar prăbuși imediat, pentru că nici una nu deţine toți banii. Același lucru este valabil pentru Barclays, Deutsche Bank, Citibank, Lloyds, precum și toate celelalte bănci din lume. Nici una dintre ele nu deţine toţi banii care apar în conturile bancare. Acest lucru poate suna ca o fraudă gigantică, dar dacă acest lucru este fraudă, atunci întreaga economie capitalistă modernă este o fraudă. Unii oameni spun că este, dar ea a funcţionat în mod uimitor de sute de ani. Nu este o înșelăciune, ci un tribut abilităților uimitoare ale imaginației umane. Mecanismul care permite băncilor și întregii economii capitaliste să supraviețuiască și să se dezvolte este încrederea noastră în viitor.
În exemplul de mai sus al brutăriei, viitoarea brutărie acoperă diferența dintre extrasul de cont al contractantului, care arată 3.000.000 dolari şi banii efectivi din bancă, care sunt doar 1 milion dolari. Banca a împrumutat banii care lipseau, cu încrederea că într-o zi, brutăria va fi construită și va fi profitabilă. Brutăria nu a copt însă nici o pâine sau covrig încă. Dl Popescu și bancherul cred că într-un an de acum, brutăria va vinde mii de pâini, prăjituri și fursecuri și va face o mulțime de bani. În acest viitor imaginar, domnul Popescu va fi capabil să ramburseze împrumutul, împreună cu o dobândă. Banca va putea apoi să acopere toți banii din contul constructorului dacă el o cere. Întreaga economie este bazată pe încrederea noastră într-un viitor imaginar. Încrederea pe care tu și noi toţi ceilalţi o avem, încrederea bancherui într-o brutărie care poate exista peste 1 an, încrederea constructorului în banca sa. El are încredere că, în viitor, banca îi va da înapoi banii, plus dobânda.
Economia capitalistă
Încrederea în viitor este motorul economiei capitaliste. E şi motivul pentru care ea creşte atât de rapid. Secretul, magia capitalismului, este faptul că finanțează cheltuielile actuale cu bani care nu au acoperire în prezent și doar pot avea o acoperire în viitor. Pentru cea mai mare a istoriei, economia a fost înghețată, abia a crescut. A fost foarte greu să se finanțeze afaceri noi pentru că oamenii nu aveau încredere în viitor. În Evul Mediu, înaintea apariției sistemului capitalist, pentru a construi o brutărie trebuia să fie plătit un constructor, trebuiau cumpărate cuptoare, vase, tigăi, cuţite, linguri și orice altceva era nevoie. Odată ce brutăria deschidea era posibil să fi adus mulțime de bani, dar nu se putea construi brutăria în primul rând dacă lipseau banii. A fost capcana care a îngheţat economia umană vreme de secole și milenii. Fără o brutărie, nu se pot face prăjituri. Fără prăjituri, nu se pot face bani. Fără bani, nu se poate plăti constructorul, și fără constructor nu există nici o brutărie. Omenirea a fost prinsă într-un cerc vicios vreme de mii de ani și creșterea economică a fost lentă și limitată. A fost foarte greu să se înceapă afaceri noi sau să se extindă afacerile existente.
Calea de ieșire din capcană a fost descoperită în epoca modernă, cu apariția unui nou sistem, sistemul capitalist bazat pe credit. Într-un sistem capitalist, oamenii sunt de acord să-şi imagineze bunuri viitoare, bunuri care nu există deloc în prezent, pe baza unui tip special de bani numit credit. Într-un sistem capitalist, pentru a deschide o brutărie trebuie mers la bancă și cerut un credit. Dacă există un plan de afaceri solid, banca este convinsă şi va acorda un credit, va împrumuta niște bani. Când în cele din urmă afacerea va începe să fie profitabilă, se va putea rambursa împrumutul la banca, plus dobânda.
Creditul
(WIKIMEDIA CREDIT)
Creditul ne permite să construim în prezent în contul viitorului, economia se dezvoltă astfel rapid. Creditul se bazează pe încrederea în viitor și banii, în general, se bazează pe încredere. Înaintea epocii moderne, banii se bazau pe încredere în lucrurile existente. Oamenii aveau încredere în puterea regelui și, prin urmare, în moneda sa.
Creditul este mult mai sofisticat decât orice formă de bani. Creditul este o formă monetară bazată pe încrederea în viitor, în lucruri care nu există încă în prezent, dar pot exista într-o bună zi. De mii de ani, oamenii şi-au împrumutat unul altuia bani. Avem dovezi de împrumuturi din Sumerul antic, de acum 5000 de ani. Problema în epocile anterioare nu era faptul că nimeni nu-şi putea imagina ce este creditul, ci faptul că oamenii nu vroiau să se împovăreze cu prea mult credit, pentru că nu aveau încredere că viitorul va fi mai bun decât prezentul. Așa cum am văzut în lecția despre revoluția științifică, oamenii din societățile tradiționale nu credeau în progres. Ei erau convinşi că lucrurile au stat mai bine în trecut, iar viitorul va fi mai rău decât prezentul, sau în cel mai bun caz va fi la fel de bun ca prezentul. În termeni economici, oamenii credeau că valoarea totală a averii din lume este limitată sau stabilă, dacă nu în scădere.
Prin urmare, oamenii nu mizau pe presupunerea că ei personal, sau regatul lor, sau întreaga lume ar putea fi mai bogată în 10 ani de acum. Un oraș putea înflori, dar numai dacă un alt oraș sărăcea. Dr. Harari compară economia mondială cu o plăcinta de o dimensiune fixă, și chiar dacă ea putea fi tăiată în moduri diferite, nu ar fi devenit niciodată mai mare. Tocmai de aceea, multe culturi au tras concluzia că a avea o mulțime de bani și a fi bogat este un păcat, este ceva rău. Isus, în Noul Testament a spus: “mai lesne este cămilei să treacă prin urechile acului, decât bogatului să intre în Împărăția lui Dumnezeu”.
Mulți oameni încă nu înțeleg cu adevărat cum funcţionează capitalismul, ei încă mai cred că plăcinta economică este statică. Dacă ea rămâne la aceleași dimensiuni, atunci într-adevăr nu ne putem îmbogăți decât jefuind alte persoane. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că există puține motive pentru ca împrumuturile să înflorească. Creditul este de fapt diferența dintre dimensiunea plăcintei economice actuale și dimensiunea plăcintei economice de mâine. Dacă placinta ar rămâne mereu aceeași, de ce ar mai exista împrumuturile? De ce ai mai presupune că oricine se îndatorează faţă de tine va mai fi în măsură să ramburseze datoria în cazul în care economia nu crește? De aceea, în lumea premodernă, pre-capitalistă a fost foarte greu să se a obțină împrumuturi. Creditele erau de obicei sume mici, pe durată scurtă și cu dobânzi ridicate. A fost astfel foarte dificil să se demareze afaceri noi. Existând puţine afaceri noi, economia nu creştea defel. Încrederea în viitor s-a limitat iar oamenii nu au vrut să se extindă prin împrumuturi. În acest mod, stagnarea așteptată s-a confirmat, pentru că oamenii nu credeau că economia va crește şi aceasta nu a crescut.
Ruperea cercului vicios
Revoluția științifică și ideea progresului a rupt cercul vicios. Progresul apare atunci când admitem propria ignoranță și investim resurse în cercetare, astfel lucrurile se pot îmbunătăți. Această idee a fost imediat tradusă în termeni economici. Oricine credea în progres, descoperiri geografice, invenţii tehnologice și revoluții organizatorice putea crește producția umană, comerțul și bogăția umană. Dacă într-adevăr crezi în progres atunci întreaga plăcintă economică poate să crească. Toată lumea se poate bucura apoi simultan de mai multă mâncare, mai multe haine, mai multă bogăție. Faptul că o persoană devine mai bogată nu este în detrimentul celorlalţi. În ultimii 500 ani, ideea de progres a convins oamenii să pună tot mai multă încredere în viitor. Această încredere a creat condiţiile pentru împrumuturi și a adus o creștere economică reală prin extinderea afacerilor. Creșterea a întărit încrederea în viitor și a deschis calea pentru mai multe credite.
ADAM SMITH (CREDIT -WIKIMEDIA)
Schimbarea nu s-a petrecut peste noapte și au existat multe crize economice pe parcurs, dar pe termen lung, direcția generală este inconfundabilă. În zilele noastre există multă încredere în viitor, și este relativ uşor pentru guverne, corporații și chiar şi persoane fizice să obţină credite relativ mari, pe termen lung și cu dobândă scăzută. Putem lua (în lumea vestică n.t.) credite de milioane de la bănci care trebuie rambursate în 20 sau 30 de ani, cu o dobândă de doar 2% sau 3% pe an. Nu se poate compara cu ce s-a cerut de la oameni pe parcursul istoriei. Credința în progres și în credit a condus la revoluții etice și politice dramatice. În 1776, economistul scoțian Adam Smith, a publicat cartea "Avuția națiunilor", probabil cea mai importantă carte de economie din toate timpurile. În cartea sa, Adam Smith a făcut următorul argument revoluționar. Smith a spus că, atunci când un cizmar are profituri mai mari decât are nevoie ca să-şi întreţină familia, el va tinde să folosească profiturile sale pentru a angaja mai mulți lucrători, pentru a-şi spori și mai mult profiturile. Cu cât are mai mult profit, cu atât poate avea mai mulţi angajați. Rezultă că o creștere a profiturilor întreprinzătorilor privați este baza pentru creșterea bogăției și prosperităţii colective. Acest lucru nu ne pare o idee prea originală, pentru că noi toți trăim toţi într-o lume capitalistă care ia argumentele lui Adam Smith ca de la sine înţelese. Auzim variaţii ale acestei idei în fiecare zi la știri. Cu toate acestea, pretenţia lui Adam Smith că îndemnul egoist de a crește profiturile în sfera privată este baza pentru bogăția și bunăstarea societății în ansamblu a fost una dintre ideile cele mai revoluționare din istoria omenirii. A fost revoluționar, nu doar din punct de vedere economic, ci şi dintr-o perspectivă morală și politică.
Ce a spus de fapt Adam Smith este că lăcomia este bună și că persoana devine mai bogată nu doar spre propriul beneficiu ci al întregii lumi. El spune că egoismul este de fapt altruism. Când ești egoist și urmărireşti dorința ta de a face mai mulți bani, eşti de fapt altruist și îi ajuţi pe toți oamenii din jurul tău. Smith a învățat oamenii să gândească economia nu ca un joc fără câştig, ci ca o situaţie de victorie pe toate fronturile. Smith a negat astfel opoziţia tradițională dintre bogăție și moralitate. Dacă Isus spunea că un bogat nu poate intra în Împărăția lui Dumnezeu, Smith a spus de fapt că cei mai bogați sunt cei mai buni oameni din societate. Ei sunt cei care creează împărăția lui Dumnezeu, aici, pe Pământ, și de care beneficiază toți.
Potrivit capitalismului şi lui Adam Smith, a fi bogat înseamnă a fi un om bun. Oamenii devin bogaţi nu jefuindu-şi vecinii, ci prin creșterea dimensiunilor plăcintei economice globale. Bogații sunt, în consecință, cei mai utili și mai binevoitori din societate, pentru că ei sunt cei care învârt roțile progresului spre avantajul tuturor. Cu toate acestea, acest mecanism operează numai dacă cei bogați utilizează profiturile lor pentru a deschide fabrici și a angaja angajați noi și nu dacă irosesc banii în activități neproductive. Prin urmare, o parte importantă a economiei capitaliste moderne a fost apariția unui cod etic nou, un cod de comportament. Conform acestuia, profiturile trebuiesc reinvestite în producție, care aduce profituri care la rândul lor trebuie reinvestite în producție și așa mai departe. Investițiile se pot face în mai multe moduri. Se poate deschide o fabrică nouă, se poate mări o fabrică existentă, sau se pot desfășura activități de cercetare științifică care vor duce la produse sau la piețe de desfacere noi. Toate investițiile trebuie să se convertească în producție mărită și profituri mai mari în viitor. În noua religie a capitalismului, prima și cel mai sacră poruncă este că profiturile producției trebuie să fie întotdeauna reinvestite în creșterea producției.
Capitalul și bogăția
Capitalismul face o distincţie între capital și bogăție. Capitalul înseamnă bani, bunuri și resurse care sunt investite în producție. Bogăția pe de altă parte, este ceva care se pierde pe activități neproductive sau este pur și simplu îngropată la propriu în pământ. Un faraon al Egiptului antic, care-şi foloseşte resursele pentru construcţia unei piramide, de exemplu, nu este deloc productiv, nu produce nimic, deci nu este un capitalist. Faraonii din Egiptul antic nu erau capitaliști, erau oameni foarte bogați dar nu erau capitaliști. Un pirat care jefuieşte lăzi pline de monede de aur și le îngroapă într-o plajă din Caraibe este bogat dar nu e capitalist, pentru că el nu a investit banii în ceva productiv. Pe de altă parte, un lucrător dintr-o fabrică care preia o parte din salariul său lunar și îl investește în piața de valori este un capitalist. El tratează banii săi limitaţi ca pe un capital reinvestit în producție. Nu e un capitalist mare, pentru că are doar puţini bani, dar are o mentalitate capitalistă.
Ideea că profiturile din producție trebuie reinvestite pentru creșterea producției viitoare sună destul de banal pentru noi astăzi pentru că astfel funcționează întreaga economie mondială. Ar fi fost însă o idee foarte ciudată, bizară chiar pentru majoritatea oamenilor din întreaga istorie umană. În perioada pre-modernă, oamenii credeau că producția este mai mult sau mai puțin constantă, astfel încât nu era nici un motiv să reinvestească profiturile în producție. A fost şi motivul pentru care elita din Evul Mediu, nobilimea, nu credea în etica investițiilor capitaliste. Ei se încredeau în etica generozităţii și a consumului ostentativ. Aveau bani, astfel încât îi cheltuiau pe turnee, banchete, palate, decoraţiuni, organizații de caritate, construcţia de biserici. Foarte puțini nobili din Europa medievala au încercat să reinvestească profiturile lor pentru a crește productivitatea moșiilor lor.
ABRIL, LES TRÈS Riches Heures DU DUC DE BERRY (CREDIT -WIKIMEDIA)
În epoca modernă, nobilimea a fost înlocuită treptat cu noua elită, ai căror membri sunt adevărații credincioși în religia capitalismului. Noile elite capitaliste erau formate nu din duci, regi, regine sau prinți, ci din manageri, comercianți, industriași și oameni din clasa de mijloc. Acești oameni nu erau mult mai bogaţi decât nobilimea medievală, dar mult mai puțin interesaţi în extravaganţă şi consumă o parte mult mai mică din venituri pe activități neproductive. Trebuie doar să te uiți la ei, pentru a realiza diferența. Nobilii medievali purtau robe foarte colorate de aur, argint, mătase și blană și așa mai departe. Dedicau o mare parte a timpului la banchete, carnavaluri şi turnee. Prin comparație, elita zilelor noastre poartă uniforme mohorâte pe care le numim costume. Au foarte puțin timp pentru carnavaluri și banchete. Cei mai mulți bogați de astăzi, milionari și multi-milionari îşi petrec zilele fugind dintr-o şedinţă de afaceri în alta încercând să-şi dea seama care este cea mai bună direcţie în care să pună capitalul lor la lucru, și să afle ce s-a întâmplat cu investițiile lor anterioare. Nu e vorba doar de multi-milionari care reinvestesc veniturile lor în speranța creșterii productivității. Oamenii obișnuiți gândesc şi ei foarte asemănător. În multe cartiere destul de modeste, oamenii petrec mult timp discutând la cină unde să-şi investească banii. Chiar și cei care nu au încă bani, îşi petrec timp gândindu-se unde i-ar putea investi, într-un apartament, în domeniul imobiliar, într-un schimb de valori, într-o firmă nouă conform mentalităţii capitaliste. Nobilimea medievală discuta rareori direcţii de investiţie pentru banii lor.
Guvernele încearcă să găsească cele mai bune metode de investiţie a veniturilor fiscale, eventual în afaceri productive, care vor crește veniturile viitoare. Un guvern poate decide să investească în infrastructură, în construirea unui port pentru a face mai ușor fabricilor să exporte produsele lor. Guvernul speră că vor putea să impoziteze aceste fabrici și să obțină astfel mai mulți bani pe care vor putea să-i investească mai mult în infrastructură. Un alt guvern ar putea crede că educația este o investiție mai bună decât infrastructura. El va investi o mulțime de bani în a oferi cetățenilor o educație foarte bună bazată pe presupunerea că cetățenii educați vor dezvolta industrii de înaltă tehnologie, care vor plăti impozite fără a avea nevoie de o infrastructură extinsă.
În zilele noastre, capitalismul nu mai este doar un mod de a gestiona economia și a investi banii. S-a transformat într-o religie. Include acum un set de norme de compartament, educaţie, precum şi de credinţe. Creșterea economică este binele suprem, aceasta este mantra religiei capitaliste. Totul în lume depinde de creșterea economică. Chiar daca vrem dreptate, libertate sau fericire, le putem avea numai dacă există creștere economică. Să punem un capitalist să aducă dreptate sau libertate politică într-un loc ca Zimbabwe sau Afganistan. Cel mai probabil vom primi o prelegere despre importanţa creşterii economice şi crearea unei clase de mijloc prospere în crearea unor instituții democratice stabile și cu privire la necesitatea de a educa triburile afgane să aprecieze valorile capitaliste ale libertăţii de afaceri, a muncii din greu și a încrederii în sine. Noua religie capitalistă a avut o influență decisivă asupra dezvoltării științei moderne. Cercetarea științifică este finanțată de obicei de guverne sau de întreprinderi private. Când guvernele sau întreprinderile capitaliste cântăresc dacă să investească bani într-un proiect științific special, prima întrebare este de obicei dacă acest proiect va permite o creştere a producțiai și profitului, dacă se va încuraja creșterea economică sau nu. Un proiect care nu contribuie cu nimic la creșterea economică are foarte puține șanse de a găsi un sponsor.
Știința și capitalismul
Orice istorie a științei moderne care ignoră capitalismul oferă doar o imagine incompletă. Nu se poate înțelege istoria științei dacă nu se ia în considerare capitalismul. Similar, istoria capitalismului este de neînțeles dacă nu se ia știința în considerare, deoarece capitalismul se bazează pe credința în creștere economică perpetuă, pe ideea că plăcinta va deveni tot timpul mai mare. Această credință neagă aproape tot ce știm despre univers. Ar fi de o prostie extremă pentru o societate de lupi să creadă că rezerva de oi va crește la nesfârşit. Cu toate acestea, economia umană în ultimii 500 de ani a reușit să crească într-adevăr exponențial, datorită oamenilor de știință care au venit periodic cu descoperiri și gadget-uri noi tot la fiecare câțiva ani, descoperiri cum au fost continentul Americii, motorul cu ardere internă, sau oi create prin inginerie genetică. Băncile și guvernele tipăresc bani, dar în cele din urmă oamenii de ştiinţă suportă cheltuielile.
(CREDIT -NYTIMES.COM)
Din 2008 și de la începutul ultimei crize economice încoace, guvernele și băncile peste tot în lume au fost ocupate cu tipărirea nebună de bani. De fapt nu au tipărit propriu-zis bani, ci doar au schimbat un fișier digital, spunând că în locul a 1 trilion de dolari acesta conţine de acum 3 trilioane de dolari. 2 trilioane de dolari (2,000,000,000,000,000$) au apărut astfel din neant și au început să curgă în circuitul economic. În ultimii ani, guvernele și băncile au creat teribil de mulți bani și la fel de mult credit, pentru că toată lumea este îngrozită că criza economică care a început în anul 2008 va opri creșterea economiei și va provoca prăbușirea întregului sistem. Dacă sistemul nu crește, acesta nu stă nemișcat ci se prabuşeşte. Acesta este motivul care pentru care trilioane de dolari, euro și yeni, au fost infuzaţi în sistemul financiar global, pentru a menţine creșterea economică. Elementul care permite guvernelor și băncilor să creeze aceşti bani este încrederea. Această încredere este însă erodată; există o limită la cât de mulţi dolari noi guvernul american poate crea fără a eroda încrederea populaţiei, nu numai din Statele Unite, ci de peste tot în lume.
(CREDIT -THESLEUTHJOURNAL.COM)
În cele din urmă, ceea ce dă legitimitate la toţi aceşti bani este încrederea noastră în știință. Singurul lucru care poate acoperi aceste trilioane de dolari și să salveze economia de la colaps sunt descoperiri științifice noi. Toată lumea speră că cercetări finanțate în domenii precum biotehnologie sau nanotehnologie vor duce la invenții tehnologice care vor crea pieţe de desfacere și produse noi. Profiturile din toate întreprinderile și produsele viitoare este ceea ce va acoperi trilioanele de dolari pe care guvernul și băncile le-au creat în ultimii cinci ani. În cazul în care nu se întâmplă, ne confruntăm cu colaps general, deoarece majoritatea banilor din lume, mai mult de 90% dintre aceştia, nu există nicăieri, se bazează doar pe speranțele noastre pentru viitor. Dacă aceste speranțe nu sunt realizate, nu înseamnă că vom rămâne cu ce deţinem acum, ci înseamnă că mai mult de 90% din banii pe care credem ca îi avem vor dispărea pur și simplu. În lipsa unei creșteri, toți banii din conturile bancare, fonduri de pensii, asigurări și așa mai departe nu vor rămâne acolo ci vor dispărea pur și simplu. Acest lucru va duce la colapsul întregului sistem. Din acest motiv capitalismul are legături atât de strânse cu știința.
Capitalismul și Imperiile
RALPH FITCH (CREDIT BANGLADESHUNLOCKED.BLOGSPOT_
Creditul și capitalismul nu au fost invenții exclusiv europene. La începutul erei moderne China, India și lumea musulmană avea destul de mulţi comercianți și bancheri care gândeau de-a lungul liniilor capitaliste. Cu toate acestea, regii din palate și generalii din forturile din Asia au avut tendința de a disprețui comercianții și modul lor de gândire mercantil. Cele mai multe imperii non-europene ale epocii moderne timpurii au finanțat prea puțin activitatea și războaiele prin sistemul de credit, şi cel mai mult prin impozitarea supușilor și jefuirea inamicilor. Le păsa puțin de interesele bancherilor și ale investitorilor. În Europa, pe de altă parte, regii și generalii au adoptat treptat modul de gândire capitalist, până când s-au dat chiar la o parte și comercianții și bancherii au devenit elita de guvernare în politică și economie. Cucerirea europeană a lumii a fost finanțată prin credit și nu prin impozitare, și a fost regizată de capitaliști a căror principală ambiție era să-şi maximizeze veniturile returnate de investițiile lor. Imperiile finanţate de bancheri și investitori au reușit să învingă imperiile construite de regi și nobili pentru că au avut o bază financiară mai solidă. Este mai bine și mai ușor să se finanțeze un imperiu prin investiții decât prin impozitare. Nimeni nu vrea să plătească impozite, dar toată lumea este foarte fericită să investească.
Anglia, Franța, Spania și Țările de Jos au fost țări mai mici decât China, India sau Imperiul Otoman, dar ele au finanțat extinderea imperiilor nu prin impozitare, cum făceau chinezii, ci prin credit. Cuceritori europeni au luat împrumuturi de la bănci și de la investitori pentru a cumpăra nave, tunuri și a plăti soldați. Ei au folosit navele, tunurile şi soldații pentru a explora lumea și a cuceri colonii noi. Profiturile obţinute din rutele comerciale create, precum și din noile colonii, le-au permis să ramburseze împrumuturile, și, prin urmare să construiască un capital de încredere și să primească mai mult credit data viitoare. Datorită încrederii, împrumuturile pe care le puteau primi europenii au crescut tot mai mult de-a lungul secolelor, acest mecanism a alimentat creșterea imperiilor.
(CREDIT -BBC.CO.UK/HISTORY)
O altă diferență majoră între imperiile europene și cele chineze sau otomane a fost faptul că imperiile europene au fost create și conduse nu de state și guverne. Într-o mare măsură, imperiile cum erau cel britanic, francez, sau olandez au fost create și administrate de către afacerişti privaţi, sau mai exact de către societăți cu răspundere limitată. Epoca modernă timpurie a fost epoca în care societatea cu răspundere limitată a cîştigat putere și a devenit un actor esenţial în teatrul istoriei. Explorarea oceanelor nefamiliare și cucerirea de colonii noi era riscantă aşa că puțini oameni au vrut să-şi asume un risc personal. Astfel, europenii au creat societăți cu răspundere limitată pentru a diviza riscul de a construi un imperiu între mai mulți investitori. Pentru explorarea Oceanului Pacific sau pentru cucerirea unei colonii în America trebuia creată o companie. Compania vindea acțiuni la bursă investitorilor și colecta bani de la un număr mare de investitori, fiecare dintre ei riscau doar o mică parte din capital. Bursa putea finanța campaniile de explorare și cucerire mult mai ușor și mai eficient decât orice împărăție sau imperiu care-şi impozita supușii.
Construirea Imperiilor
DUTCH BATAVIA ÎN 1681, construit în ceea ce este acum nordul Jakarta. (CREDIT -WIKIMEDIA)
În acest mod, mici națiuni europene ca Anglia sau Olanda au putut construi imperii uriașe, mult mai mari decât cel otoman sau imperiul chinez. Imperiul olandez, de exemplu, a fost construit nu de statul olandez, ci de companii private olandeze. Cea mai cunoscută compania olandeză se numea Vereenigde Oost-Indische Compagnie (Compania Olandeză a Indiei de Est) sau pe scurt VOC, fondată în 1602. VOC a obţinut bani prin vânzarea de acțiuni la bursa din Amsterdam și folosea banii pentru a construi nave și a le trimite în Asia după bunuri chineze, indiene, indoneziene, pentru ca mai apoi să le vândă în Europa. Mai târziu, VOC inceput sa foloseasca banii câştigaţi pentru a finanța acțiuni militare împotriva concurenților și împotriva piraților care amenințau rutelor comerciale. În cele din urmă, VOC a finanțat cucerirea militară a Indoneziei. Indonezia este cel mai mare arhipelag de insule din lume. Are mii și mii de insule, care în secolul al 17-lea au fost conduse de sute de regate, principate, sultanate și triburi. Când comercianti VOC din Țările de Jos au ajuns pentru prima dată în Indonezia, în 1603, obiectivele lor au fost la început pur comerciale. Cu toate astea, pentru a-şi asigura interesele comerciale și pentru a maximiza profiturile acționarilor, comercianți VOC au început să lupte în războaie contra conducătorii locali care le cereau prea mulţi bani la negocieri, precum și împotriva piraților și a concurenților. VOC şi-a înarmat navele comerciale cu tunuri; a recrutat mercenari europeni, japonezi, indieni precum și indonezieni. Aceştia au construit forturi și au dus bătălii, asedii și campanii. În perioada modernă de la începutul secolului al XVII-lea, era încă acceptat ca o societate privată să aibă armate și să ducă războaie private. De-a lungul anilor, VOC a cucerit insulă după insulă, până când în cele din urmă a cucerit aproape întreaga Indonezie. Astfel o companie privata a condus Indonezia cu milioane de oameni vreme de aproape 200 de ani. Abia în 1800 statul olandez și-a asumat statutul de control al Indoneziei și a făcut-o colonie națională a statului olandez, nu o colonie a unei companii private.
Harta Râului Hudson 1635
În zilele noastre, unii oameni sunt alarmaţi când companiile acumulează prea multă putere. Istoria modernă timpurie arată cât de departe se poate merge. Companiile de atunci deţineau în fapt armate, luptau războaie și construiau imperii. În timp ce VOC funcționa în Oceanul Indian, o altă companie olandeză, Compania olandeză a Indiilor de Vest opera în Oceanul Atlantic. Pentru a controla comerțul pe râul Hudson, în America de Nord, aceasta companie olandeză a construit o aşezare la gura de vărsare a râului Hudson și a numit-o New Amsterdam. Colonia New Amsterdam a fost amenințată de indieni și a fost atacată în mod repetat de rivalii comerciali ai olandezilor, britanicii. În cele din urmă, în 1664, britanicii au reușit să captureze New Amsterdam. Ei au schimbat numele din New Amsterdam în New York. Rămăşiţele construcţiilor pe care societatea olandeză le-a ridicat pentru a apăra colonia împotriva britanicilor și a indienilor, sunt astăzi pavate pe cea mai faimoasă stradă din lume, numită Wall Street (Strada zidului n.t.), după zidul care a apărat colonia companiei olandeze împotriva dușmanilor.
"Istoria Virginiei, NEW-England, și Insulele Summer", de căpitanul. John Smith
Britanicii în mare măsură şi-au construit imperiul similar, cu ajutorul companiilor private care au strâns bani la Bursa din Londra. Primele așezări britanice din America de Nord au fost stabilite în secolul al 17-lea de către companii cum ar fi Societatea Londra, Societatea Plymouth, Societatea Dorchester și Compania Massachusetts. Nu de către stat. Chiar și cucerirea britanică a Indiei a fost de fapt opera unei companii private, nu activitatea statului britanic. Societatea a fost celebra British East India Company (Compania britanică a Indiei de Est n.t.). Din sediul central din strada Leadenhall în Londra, East India Company a condus un imperiu indian uriaș vreme de aproximativ un secol. A menținut o forță militară foarte mare de aproximativ 350.000 de soldați. Armata acestei companii era cu mult mai mare decât armata de stat britanică. Numai în 1858 coroana britanică a naționalizat India, împreună cu armata privată a companiei, și a făcut India și armata indiană o posesie a coroanei britanice.
Naționalizarea Indoneziei către statul olandez în 1800 și a Indiei de către coroanei britanice au cimentat relația strânsă între capitalism și imperii însă nu au încheiat-o. În secolul al 19-lea, legătura dintre capitalism și imperiile europene a crescut tot mai mult. Companiile private nu au mai avut nevoie să stabilească și să guverneze coloniile direct, și au permis guvernelor să naționalizeze coloniile, aceasta pentru că în secolul al 19-lea managerii și acționarii societăților controlau deja guvernele de la Londra, Amsterdam și Paris. Odată ce au putut controla statul, au permis acestuia să facă munca grea în locul lor. Karl Marx a declarat celebru că guvernele occidentale, cel puțin în secolul al 19-lea, erau de fapt sindicatele capitaliștilor. Așa cum cizmarii au un sindicat de cizmari, sau docherii au un sindicat al docherilor, tot așa capitaliștii au avut, de asemenea, un sindicat, guvernul. Guvernul veghea asupra intereselor marilor capitaliști.
Al Doilea Război al Opiului Guangzhou (CREDIT - Wikimedia)
Cel mai cunoscut exemplu pentru modul în care guvernele secolului al 19-lea erau controlate de către capitaliști este Războiul Opiului, început între Marea Britanie și China la începutul anilor 1840. În prima jumătate a secolului al 19-lea, Compania Britanică a Indiei de Est precum şi alţi oameni de afaceri britanici au făcut averi uriașe exportând droguri, în special opiu, în China. În această perioadă, milioane de chinezi au devenit dependenţi de opiu, acest fapt a rănit țara profund, atât economic cât și social. În 1830, guvernul chinez a scos traficul drogurilor în afara legii. Cu toate acestea, comercianții de droguri britanici, cum erau Compania britanică a Indiei de Est, au ignorat pur și simplu legea chineză și au continuat să aducă opiu, precum și alte droguri în China. Autoritatile chineze au început să confiște și să distrugă transporturile de droguri. Cartelurile de droguri aveau legături foarte strânse cu guvernul britanic. Membri ai parlamentului și miniștri din Londra aveau acţiuni sau erau manageri ai companiilor de droguri. Ei au presat guvernul să ia măsuri împotriva chinezilor. În 1840, Marea Britanie a declarat război Chinei, în numele comerțului liber. Britanicii au susținut că chinezii au întrerupt comerțul liber al traficului de droguri. Au declarat război Chinei pentru a proteja comerțul liber și au invadat China. Britanicii au castigat foarte ușor o victorie decisivă.
secolul 18 irlandezi regali la Amoy
Chinezii erau încrezători în forţele proprii, dar nu au avut nici o şansă în faţa armelor miraculoase britanice. Britanicii, la mijlocul secolului al 19-lea, aveau artilerie grea, vapoare, rachete, puști, iar chinezii nu deţineau vreun armament similar și au fost înfrânți rapid. În tratatul de pace care a pus capăt războiului opiului, China a fost de acord nu numai să permită activitatea comercianţilor de droguri britanici, precum și să compenseze traficanţii de droguri pentru pagubele provocate înainte de război de către poliția din China. Britanicii de asemenea au cerut și au primit controlul complet asupra portului din Hong Kong, pe care l-au folosit ca o bază sigură din care să vândă în continuare opiu și alte mărfuri în China. La sfârșitul secolului al 19-lea, se estimează că aproximativ 10% din populația Chinei erau dependenți de opiu. 14 milioane de oameni!
În zilele noastre, legătura între capitaliști, împrumuturi, politică și guvern este încă vizibilă. Succesul unei țări depinde mult mai mult de ratingul de ţară decat de resursele ei naturale. Ratingul de ţară indică probabilitatea ca o țară să-și poată plăti datoriile. În plus față de datele economice, atunci când se calculează ratingul de ţară se ia în considerare situația politică, factorii culturali, sociali și așa mai departe.
Harta Lumii după Rating-ul de ţară Standard & Poor rating suveran
O țară care are ca resursă naturală petrolul, dar are un guvern despotic și o criminalitate ridicată, precum și un sistem judiciar corupt, va primi de obicei, un rating de ţară foarte scăzut. Pentru că are un rating de credit scăzut, va fi greu să împrumute bani și dacă o va face, dobânda va fi ridicată. Deoarece nu poate împrumuta bani cu ușurință, țara nu va putea să dezvolte exploatări de petrol și va rămâne cel mai probabil o țară săracă, chiar dacă este bogată în resurse, deoarece are rating de ţară scăzut. Pe de altă parte, o țară care nu are resurse naturale, dar se bucură de pace, un sistem judiciar bun și un guvern liber, va primi probabil un rating de ţară ridicat. Va fi deci capabilă să obţină uşor împrumuturi, pe care le poate folosi pentru a dezvolta un sistem de învățământ bun și o industrie de înaltă tehnologie înfloritoare. Având doar un rating de ţară bun, o țară săracă în resurse poate deveni bogată și prosperă. Multe dintre țările cele mai bogate din lume nu au multe resurse naturale.
NYSE - Bursa de Valori din New York
Deoarece capitalul și politica se influențează reciproc într-o asemenea măsură, relația lor este un subiect de dezbateri aprinse atât în rândul economiștilor, sau a politicienilor dar şi a publicului larg. Una dintre principalele probleme de astăzi din politică este cum să se gestioneze relația dintre sistemul politic și sistemul capitalist de credite, bănci şi bursa de valori. Oamenii care se consideră capitaliști sunt convinşi că libertatea capitalului de a influența politica este esenţială, şi nu invers. Politica nu ar trebui să intervină în lumea băncilor, a pieţelor de capital, de credit și așa mai departe. Aceşti oameni care cred în libertatea pieței, susțin de obicei că atunci când interesele politice influențează prea mult economia, rezultatul sunt decizii economice nechibzuite și creștere economică lentă. De exemplu, guvernele tind să crească impozitarea industrilor și a capitaliștilor pentru a folosi sumele obţinute pentru a da ajutoare de șomaj pentru cei săraci. Un argument populist, spun afaceriştii care cred în libertatea pieţelor, care susţin că era mult mai bine dacă guvernul scădea impozitele din industrie. Apoi industriașii puteau folosi banii pentru a deschide noi fabrici și a-i angaja pe șomeri, mult mai productiv decât să le ofere ajutoare de șomaj. În acestă direcţie, cea mai înțeleaptă politică economică este de a ţine politica înafara economiei, pentru a reduce fiscalitatea și regulamentelor birocratice la un nivel minim și pentru a permite pieței libere să-și urmeze cursul. Se susţine astfel că, atunci când investitorii privați nu sunt influențaţi de considerente politice, ei vor ști mereu să-și investească banii în direcţia în care pot obține cel mai mare profit. Acest lucru asigură cea mai rapidă creștere economică posibilă de care vor beneficia toți, investitorii, bogații, dar şi muncitorii și guvernul, chiar și șomerii.
Rezultatele capitalismului
Credincioșii în capitalism și piețe libere recomandă guvernelor să se implice cât mai puțin posibil, pentru a lăsa piețele să ia de la sine cele mai favorabile decizii. Doctrina care idealizează libertatea piețelor este forma cea mai comună și mai importantă a religiei capitaliste de astăzi. Entuziaștii libertăţii piețelor critică aproape orice fac guvernele, indiferent dacă sunt războaie în afară sau programe de ajutor social în interior. Ei repetă mereu mantra după care guvernul trebuie să intervină cât mai puțin posibil şi piețele se vor reglementa de la sine. Acest punct de vedere suferă de mai multe probleme foarte grave, dus la extrem a cauzat calamități teribile de-a lungul ultimelor secole.
Linia de gândire este adesea numită credința în libertatea pieţei, piaţa de capital ar trebui să fie liberă de influenţele politice. Logica ne spune că piețele înţeleg mult mai bine unde să investească banii decât guvernele. În forma sa extremă, credința în piața liberă este la fel de naivă ca și credința în Moș Crăciun. Nu există o piață complet liberă de intervenții politice, pentru că cea mai importantă resursă economică este încrederea în viitor. Această resursă este amenințată în mod constant de hoți și șarlatani.
Prin ele însele, pieţele nu oferă protecție împotriva fraudei, furtului și violenței. Este treaba sistemului politic să asigure continuitatea încrederii, să reglementeze piețele și să-i pedepsească pe cei care încalcă reglementările. Când guvernul nu reușeşte să reglementeze piețele în mod corespunzător, încrederea în mecanismul pieţelor se pierde şi duce la prăbuşirea împrumuturilor și la depresiune economică. Există totuși, un motiv și mai important care explică de ce e periculos să dea piețelor libertate absolută. În cazul în care piețele nu sunt reglementate, există pericolul real ca jucători puternici de pe piaţă să exploateze și să oprime pentru a-şi maximiza profiturile. De exemplu, proprietarul fabricii de pantofi poate încerca să crească profiturile prin scăderea plăţii muncitorilor şi în acelaşi timp prin creșterea orelor de lucru. Răspunsul capitalist standard la această critică este că o piață cu adevărat liberă ar proteja muncitorii, ar proteja chiar şi pe cei slabi.
Dacă un proprietar de fabrică lacom oferă prea puțin muncitorilor săi și le cere prea mult, cei mai mulţi muncitori l-ar abandona și şi-ar căuta de lucru pentru altcineva, pentru concurenţă de exemplu. Patronul tiran s-ar trezi fără cei mai buni lucrători. El ar trebui să îmbunătățească condițiile pe care le oferă lucrătorului sau ar da faliment. Acest lucru poate suna foarte bine în teorie, în practică nu funcționează întotdeauna. Într-o piață nesupravegheată, proprietarii de fabrici lacomi pot stabili monopoluri sau pot coopera cu proprietarii altor fabrici împotriva forței de muncă. Dacă există un monopol de control între toate fabricile de încălțăminte dintr-o țară, sau dacă toți proprietarii conspiră pentru reducerea simultană a salariilor, atunci muncitorii nu se mai pot proteja prin schimbarea locului de muncă.
Chiar mai rău, patronii lacomi şi-ar putea folosi puterea pentru a-i transforma pe muncitori în sclavi. La sfârșitul Evului Mediu sclavia era aproape inexistentă în Europa creștină. În perioada modernă timpurie, extinderea capitalismului european a mers mână în mână cu comerțul de sclavi în Atlantic. Forța necontrolată a pieței și nu regi tiranici sau ideologii rasiste au fost responsabile pentru sclavie în colonii europene. După cucerirea Americii, europenii au deschis mine de aur și argint precum şi plantații de zahăr, tutun și bumbac. Minele și plantațiile au devenit pilonul central al producției americane de export. Proprietarii au început să importe lucrători sclavi din Africa. Din secolul 16 până în secolul al 19-lea, aproximativ zece milioane de sclavi africani au fost aduşi în America. Condițiile de muncă au fost oribile. Cei mai mulţi sclavi au murit în agonie, și multe milioane au murit în timpul războaielor purtate în Africa pentru a captura sclavi și în timpul călătoriei lungi de pe coasta Africii până pe malul Americii.
inspectarea și vânzarea unui sclav
Comerțul cu sclavi nu era controlat de nici un stat sau guvern. Era un proiect pur economic, organizat şi finanțat de piața liberă după legea cererii și a ofertei. Companii private care comercializau sclavi aveau acțiuni la bursele de valori din Europa din Londra, Amsterdam și Paris. În căutarea unei investiții bune, clasa de mijloc europeană cumpăra acțiuni la companiile de sclavi. Cu aceşti bani, companiile cumpărau nave, angajau marinari și soldați și mergeau în Africa. Cumpărau acolo sclavi și îi transportau în America. Oamenii investeau bani în companiile de sclavi pur și simplu pentru că era o afacere bună. În secolul 18, profitul anual la acțiunile acestor societăți era de aproximativ 6%. Orice consultant modern ar recunoaște rapid afacerea ca fiind extrem de profitabilă. Astăzi oamenii sunt fericiți dacă primesc o dobândă pe investiție de 3 sau 4% anual.
Aceasta este problema reală a unui sistem capitalist cu piață liberă. Nu se poate garanta că profiturile sunt câștigate într-un mod echitabil. Dimpotrivă, creșterea profiturilor și a producţiei îi orbeşte pe proprietari care nu mai văd nimic în calea lor. Când creșterea devine binele suprem, și nu este restrânsă de considerente etice sau politice, poate duce cu ușurință la catastrofă.
(CREDIT - SLAVERYSITE.COM)
Unele religii din istorie, cum ar fi creştinismul sau nazismul au ucis milioane de oameni ca rezultat al urii. Capitalismul a ucis, de asemenea, milioane de oameni, dar nu prin ură ci prin indiferență. Comerțul cu sclavi Atlantic nu a rezultat din rasism, din ură față de africani. Indivizii care cumparau acţiuni, brokerii și bursele care vindeau acțiunile societăților care deţineau sclavi și managerii companiilor rareori se gândeau la africani. Ei erau interesaţi doar de profit. Tot aşa, proprietarii plantaţiilor de zahăr, bumbac și tutun din America nu urau africanii. Mulți dintre ei trăiau departe de plantație, și singurul lucru pe care vroiau să-l ştie era câţi bani au făcut la sfârșitul anului. Nu-i interesa nimic altceva. Este important să ne amintim că comerțul cu sclavi peste Atlantic a fost, probabil, cea mai mare crimă a capitalismului, dar nu singura greşeală dintr-un ciclu altfel perfect.
Există multe exemple similare. În cazul marii foamete din Belgal, Compania British East India s-a preocupat mai mult de profituri decât de viața a 10 milioane de bengalezi. Aceasta a dus la catastrofă. Nenumărate alte infracțiuni au fost însoțite de creștere economică modernă în alte părți ale planetei.
Rezultatul final este că, deși placinta economică a continuat să crească fără oprire, profiturile sunt distribuite într-un mod inegal. Prea mulți țărani și muncitori din Africa, Indonezia și China se întorc astăzi acasă după o zi grea de lucru în fabrică sau pe câmp cu mai puțină mâncare și mai puțini bani decât strămoșii lor de acum 500 de ani, chiar dacă economia în ansamblu a crescut exponențial în cele cinci secole. La fel ca revoluția agricolă, creșterea economică modernă s-ar putea dovedi a fi o fraudă colosală.
Specia umană și economia globală per ansamblu poate foarte bine să fie în creștere, dar multe persoane trăiesc în continuare în foamete și condiții foarte dificile. Avem aici o critică folosită uzual împotriva sistemului capitalist.
Justificările capitaliștilor
Capitaliștii răspund la critică în două moduri. În primul rând, se argumentează că ei ar fi creat o lume pe care care nimeni înafara lor nu este capabil să o conducă. Singura încercare alternativă serioasă de a gestiona lumea, comunismul, a fost cu mult mai rău în aproape orice privinţe faţă de capitalism, încât nimeni nu va vrea să încerce ceva diferit. În anul 8000 î.Hr., puteai regreta amarnic revoluția agricolă, dar era deja prea târziu să se renunțe la agricultură. În mod similar, astăzi s-ar putea să nu ne placă foarte mult capitalismul, dar nu putem trăi fără el. Cu toate criticile aduse împotriva sa, nimeni astăzi în lume nu are nici cea mai mică idee cum se poate altfel conduce întreaga economie a lumii. Al doilea răspuns pe care capitaliștii îl dau criticii este că avem nevoie doar de puţină răbdare. Paradisul e chiar după colț. Greșeli au fost făcute, cum ar fi comerțul cu sclavi peste Atlantic sau Marea Foamete Bengaleză, dar ne-am învățat lecția din aceste greșeli şi dacă mai așteptăm numai puţin, placinta economică a lumii va creşte din nou pentru toată lumea şi fiecare, în cele din urmă, va a primi o felie mai mare și mai grasă. Împărțirea profiturilor nu va fi niciodată echitabilă, dar va fi suficient pentru a satisface toţi oamenii din lume.
Există într-adevăr indicatoare măsurabile pozitive, cel puțin atunci când folosim criterii pur materiale cum ar fi speranța de viață, mortalitatea infantilă și numărul mediu de calorii pe care fiecare persoană din lume îl primește. Standardul de viață al ființei umane în medie pe anul 2013 este semnificativ mai mare decât nivelul de trai al persoanei medii de acum 100 de ani sau acum 500 de ani, chiar dacă trăiesc mult mai multe persoane. Acesta este cel de-al doilea răspuns al capitalismului. Doar să permitem plăcintei economice să crească, să continuăm să ne punem încrederea în creștere și totul va fi bine. Dar automat marea întrebare este dacă placinta economic poate să crească într-adevăr pe termen nelimitat. Fiecare plăcintă are nevoie de materii prime și energie. Există mulți profeți ai apocalipsei, care avertizează că mai devreme sau mai târziu vom epuiza materiile prime și sursele de energie de pe pământ. Ce se va întâmpla atunci când nu va mai există petrol și cărbune și așa mai departe pentru a alimenta economia? Răspunsul în lecția următoare.

Lecţia XIV - Revoluţia industrială

O scurtă descriere a cursului

- ce este religia?

- ce este un imperiu?

- ce sunt de fapt banii?

- au devenit oamenii mai fericiţi pe parcursul trecerii timpului?

- ce s-a întâmplat cu toate celelalte specii umane de pe Pământ?

- ce a adus cu sine răspândirea speciei noastre, Sapiens, pe Pământ?

- de ce sunt bărbaţii superiori femeilor în aproape toate societăţile cunoscute?

- care este viitorul probabil al omenirii în secolul 21 şi dupa aceea?


găsiţi aici sinteze si note de curs pentru cursul online O scurta istorie a omenirii de Dr. Yuval Noah Harari. Cursul este o sinteză a marilor etape ale istoriei, şi răspunde la multe întrebări tulburatoare despre natura umană.

Bloguri, Bloggeri si Cititori